"Orfej" u rukama pesnika dijaspore

U Frankfurtu na Majni od 10. do 12. maja, u organizaciji Udruženja pisaca "Sedmica", književne zajednice Udruženja književnika Srbije, održani su 24. Majski susreti pisaca dijaspore. Ovoj tradicionalnoj književnoj manifestaciji, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija van granica matice, odazvao se veliki broj pesnika i pisaca, kao i predstavnika javnog i kulturnog života iz više zemalja Evrope.

Trodnevna manifestacija otpočela je 10. maja svečanim prijemom u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu na Majni. Generalni konzul, gospodin Branko Radovanović, poželeo je dobrodošlicu svim gostima Majskih susreta pisaca dijaspore i prijatan trodevni boravak u Frankfurtu, saznajemo od organizatora.

U Generalnom konzulatu, gosti Majskih sureta imali su priliku da prisustvuju otavranju ižložbe slika Lasla Kolara, slikara iz Beograda. Postavka slika biće izložena u konzulatu sedam dana, nakon toga publika će imati priliku da poseti izložbu ovog interesantnog slikara u Galeriji „Vest-Kunst Nid" u Frankfurtu, izjavila je predsednica ovog Udruženja Spomenka Alečković i dodala, da se saradnja njenog Udruženja i Udruženja pisaca „Sedmica" odvija veoma uspešno već dugi niz godina. Otvaranje ove izložbe u okviru Majskih susreta pisaca dijaspore je još jedan dokaz uspešne saradnje ova dva udruženja.

Drugog dana Susreta pisaca održana je centralna svečanost Majska pesnička noć u Srpskom kulturnom centru u Ofenbahu. Program je otvorio mladi pesnik Vladimir Mišović stihovima Ljubivoja Ršumovića Zdravica narodu srpskom.

Goste i učesnike programa pozdravili su Vladimir Rajić, konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja Književnika Srbije, kao i predsednik Udruženja pisaca Sedmica Ljubiša Simić iz Frankfurta.

Moto ovogodišnjih susreta bio je Dogodine u Prizrenu. Tim povdom, u znak sećanja na poetesu Ružu Mijović i pozivom na mir i toleranciju, obratio se Aćim Višnjić, književnik iz Frankfurta.

U prvom delu programa učestvovali su učenici Literarne sekcije Ršum škola koju vode članovi Udruženja pisaca Sedmica, Zlata Ikanović i Ljubiša Simić, zatim učenici Male škole ćirilice iz Frankfurta i učenici Dopunske nastave na maternjem jeziku u Hesenu, koji su svojim recitacijama napravili odličan uvod u Majsku pesničku noć.

Program su muzički upotpunili Petar Gojković, profesor muzike i klarineta iz Pariza, Aleksandar Bakal iz Ofenbaha na harmonici, Aleksandra Katić iz Milhajma i Dejan Predić iz Ofenbaha na klavijaturi i hor Literarne sekcije Ršum škola.

Ovom prilikom je Slavica Mastikosa predstavila dvojezičnu knjigu na srpskom i nemačkom jeziku Kikicin pogled na svet, mlade pesnikinje Anđele Dimitrijević (9) iz Beograda, koju su objavili Srpska kuća iz Požarevca u Udruženje pisaca Sedmica. Ljubiša Simić je ukratko predstavio i najavio promociju prve zbirke poezije Tebi s ljubavlju Gordane Pirel-Zejnelagić, pesnikinje iz Virzburga.

U okviru programa Majske pesničke noći dodeljeni su Zlatni, Srebrni i Bronzani Orfej za najbolje neobjavljene pesme za odrasle i Bambi Orfej za neobjavljenu pesmu za decu.

Stručni žiri u sastavu Novica Sovrlić, Aleksandar Urošević i Aćim Višnjić, doneo je sledeću odluku:

- Zlatni Orfej pripao je Zorki Čordašević iz Frankfurta

- Srebrni Orfej pripao je dr Draganu Jakovljeviću iz Budimpešte

- Bronzani Orfej pripao je Aleksandru Saši Jovanoviću iz Ešborna kod Frankfurta

- Bambi Orfej pripao je Dragani Meseldžiji iz Budimpešte.

U kategoriji poezije za odrasle, pohvaljeni su Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Slavica Mastikosa iz Beograda i Živko Vujić iz Banjaluke.

Program je nastavljen pesničkim vatrometom afirmisanih pisaca iz Beograda, Banja Luke, Budimpešte, Pariza, Podgorice i više gradova Nemačke.

Učesnici ovogodišnjih Majskih susreta pisaca dijaspore bili su:

Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, Bećir Vuković iz Podgorice, Živko Vujić iz Banja Luke, Slavica Mastikosa iz Beograda, dr Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Dragana i Zoran Meseldžija iz Budimpešte, dr Predrag i Dragojla Nenadić iz Beograda, prof Petar Gojković iz Pariza, Desa Burazor Aslanidis iz Štutgarta, Zdravko Lazarević iz Baden Badena, Gordana Pirel-Zejnelagić iz Virzburga, Milanka Stanković iz Hanovera, Ljubica Perkman iz Rodgau, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojsenstama, Aleksandar Saša Jovanović iz Ešborna i Aćim Višnjić, Branimir Mitrović, Zagorka Bunthornsade, Zorka Čordašević, Radmila i Vladimir Mišović, Aleksandra Botić i Ljubiša Simić iz Frankfurta.

Program je vodila Radmila Mišović.

Majski susreti pisaca dijaspore završeni su u nedelju promocijom knjiga u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Nakon liturgije u čast Svetog Vasilija Ostroškog održana je zajednička promocija romana Sveti štap Živka Vujića, književnika iz Banja Luke i zbirki pesama Zlato Zvečana i Sedam pečata Novice Sovrlića, književnika iz Kosovske Mitrovice. O knjigama su govorili Slavica Mastikosa iz Beograda, Aćim Višnjić i Ljubiša Simić iz Frankfurta.

Posebna zahvalnost za finasijsku podršku i uspešnu realizaciju programa Majskih susreta pisaca dijaspore pripada Ministarstvu spoljnih poslova - Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zadužbini Dr Maršner (Dr. Marschner Stiftung) i dnevnom listu „Vesti" za medijsko pokroviteljstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво