Sava Šumanović i tajne pod pariskom kupolom

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Galerija Matice srpske priređuje izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Tim povodom u prostorijama Ministarstva održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marinković i upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe dr Tijana Palkovljević Bugarski.

"Ovaj projekat izdvajamo u godini u kojoj se obeležava 180 godina dipolomatskih odnosa Srbije i Francuske i ovakvi projekti pokazuju veze dveju zemalja tokom 20. veka, ali i danas, te kao takav prevazilazi samo izlaganje dela Šumanovića i mnogo je više od toga", rekla je Drača Muntean.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštava da će izložbom „Sava Šumanović i tajna pod kupolom" francuskoj publici biti predstavljen deo opusa srpskog slikara koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole" na Monparnasu 1927. godine. Osim pripremnih skica za stub iz 1928. i 1929. godine, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana „La Coupole" iz tridesetih godina XX veka, replika stupca, kao i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koje ukazuju na razvojni put slikara od faze praćenja aktuelnih umetničkih trendova tokom boravka u Parizu 1920-1921. 1925-1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine.

"Ta skica iz privatnog vlasništva zapravo jeste glavni eksponat ove izložbe, ona potvrđuje da je to radio Sava Šumanović, zatim se deo izložbe fotografije " „La Coupole" upravo iz tih godina, 20-ih i 30-ih, kada je zapravo Sava Šumanović tamo i boravio i konačno, jedan njegov crtež koji se zove "U baru", a koji je iz naše kolekcije", kaže autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Sastavni deo izložbe je i film „Četiri karijatide" Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u restoranu „La Coupole", ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Osim Ministarstva kulture i informisanja, veliku podršku u realizaciji ovog projekta dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu, privatni vlasnik i grupa „Bertran", vlasnik restorana „La Coupole".

„Tokom 2018. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu imali smo 38 projekata i naša težnja je da podignemo njihove standarde. Sa Ministrastvom spoljnik poslova smo poboljšali uslove u KC u Parizu tako da možemo da izlažemo dela vrhunske umetnosti i srpskog kulturnog nasleđa" istakla je pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean.

„Cilj nam je da privučemo francusku publiku, da Francuzima i njihovim gostima pokažemo srpsku umetnost", dodala je ona.

Izložba „Sava Šumanović i tajna pod kupolom" priređuje se i organizuje u okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, sa idejom da se francuska javnost upozna sa snažnim vezama i brojnim međusobnim uticajima naših kultura - francuske i srpske - kako u prošlosti, tako i u savremenom trenutku.

"Te veze su zaista bile jake tih 20-ih i 30-ih godina i one su i danas vrlo tesne i naravno, nastavljamo da sarađujemo sa Galerijom Matice srpske na raznim projektima", podseća Vladimir Marinković, koordinator Francuskog instituta u Srbiji, iz Novog Sada.

Izložba će svečano biti otvorena u petak, 17. maja u 19.00 sati a pariskoj publici biće dostupna do 31. avgusta 2019. godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво