"Setimo se Srbije", predavanje u Meksiku povodom dve decenije od NATO bombardovanja

Profesor geopolitike i državne uprave na univerzitetu Teknolohiko de Monterej u Meksiko Sitiju, dr Višeslav Simić, govorio je o dvedecenijskoj okupaciji dela teritorije Srbije.

"Setimo se Srbije"- predavanje u Meksiku povodom 20 godina od NATO bombardovanja, do sada je jedini događaj u Latinskoj Americi na kojem se obeležilo uništenje međunarodnog pravnog i moralnog poretka od strane SAD i njihovih vazala, ističe profesor Simić za Program za dijasporu RTS-a.

Pred oko 300 studenata i profesora Tehnološkog instituta za visoke studije "Monterej" u Meksiko Sitiju, 12. aprila 2019. godine, dr Višeslav Simić, poreklom iz Trstenika, održao je predavanje ne samo o 78 dana i noći NATO bombardovanja Srbije već i o značaju tog udruženog zločinačkog poduhvata za uništenje svetskog pravnog i moralnog poretka, kao i o društveno-političkim, finansijsko-ekonomskim, kriminološkim i zdravstvenim posledicama dvodecenijske okupacije teritorije Srbije.

Ovaj, do sada u Latinskoj Americi i na španskom jeziku globalno jedinstven događaj, odigrao se u okviru celodnevnog skupa "Jedan forum, hiljadu ideja", organizovanom od strane studentske organizacije univerziteta Teknolohiko de Monterej, koji je bio posvećen najvažnijim razvojnim i komunikacijskim problemima ne samo Meksika i Latinske Amerike već i celog sveta.

Predavači su imali po 30 minuta za svoja izlaganja, ali su studenti prof. Simiću dodelili čitav sat za predavanje i studentska pitanja, jer su smatrali da je od velikog značaja za mlade da shvate da bilo kakav napredak i napor u komunikaciji danas može da bude prekinut i uništen od strane NATO država koje su napadom na Srbiju 1999. godine poništile vekove izgradnje međunarodnog prava i uspostavljenog reda u odnosima država i naroda.

Studenti su bili svesni srpske nacionalne tragedije, ali i globalnog značaja NATO nasilja, koje je nastavljeno ubijanjima, rušenjima, okupacijama i pljačkama od Severne Afrike do granica Dalekog Istoka od strane SAD i njihovih satelita, i koje sada preti Latinskoj i Centralnoj Americi, kao i Karibima, mešanjem SAD u unutrašnje stvari Venecuele, Nikaragve i Kube.

Dr Simić je govorio o kršenjima međunarodnog prava od strane SAD i satelita, i naglasio da ti zločini ne zastarevaju, i da su najviši funkcioneri NATO država i dalje odgovorni za najveći zločin od svih, Zločin protiv mira, kako je to definisano u Nirnberškim procesima posle Drugog svetskog rata. Uz to, dr Simić je opisao i objasnio publici neoliberalni proces okupacije suverenih država i razvlašćenje okupiranih naroda od svoje imovine, i prenos vlasništva na Zapadne korporacije uz pomoć NATO vojne sile.

Profesor Simić je prikazao i posledice tog procesa na raspad društveno-političkih odnosa okupiranih društava, bez obzira da li su zvanični neprijatelji NATO država ili njihovi "prijatelji", i pokazao da ravnopravno stradaju i jedni i drugi, kako ekonomsko-finansijski, kroz potpuno osiromašivanje i obezvređivanje vrednosti rada, tako i zdravstveno, duhovno i fizički, kroz depresiju i trovanje organizma ne samo osiromašenim uranijumom već i bedom i nedostatkom medicinske nege.

Na kraju je naglasio da se i moralno strada zbog posledica siromaštva, nezaposlenosti i života bez nade, obezvređenjem i otuđenjem čoveka kao ljudskog bića, opredmećivanjem ljudskog organizma na izvor organa za nelegalnu trgovinu istim, kao i preprodajom žena u svrhu seksualne eksploatacije.

Predavanje je održano na španskom jeziku, a studenti su, po svedočenjima prisutnih profesora, bili veoma potreseni saznanjima o događajima na Balkanu, i imali nekoliko veoma dobrih pitanja i komentara, pokazavši da su svesni opasnosti po svoju budućnost, i da ono što se desilo pre ili u vreme njihovog rođenja u udaljenim delovima globalizovanog sveta i dalje ima značajan uticaj na njihovu budućnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво