Lamartin viđen očima naivnih slikara

Od 3. do 23. maja, u gradu Makonu, nedaleko od Liona (Francuska), održaće se Šesto bijenale naivne umetnosti. Na izložbi će biti predstavljeno 27 slikara, 12 nacionalnosti, među kojima je i naš Dragan Mihailović.

Tema ovogodišnje izložbe je veliki francuski političar, putopisac i poeta Lamartin, koji je i rođen u Makonu. Svaki izlagač je uradio sliku na tu temu, na način kako doživeo ovu istorijsku francusku ličnost.

Na svakom bijenalu, organizatori pružaju priliku novim slikarima da predstave svoje radove, tako da se oko dvadesetak umetnika prvi put pojavi pred publikom.

Postoji i grupa slikara koja je prisutna od prve izložbe, pre 12 godina do danas, i koja je, po rečima organizatora, nezaobilazna, jer su „lična karta" izložbe u Makonu.

Jedan od njih je i naš naivni slikar, priznat i cenjen u svetskim razmerama, Dragan Mihailović, čija je slika poslužila za plakat izložbe 2011. godine.

"Izložba naivnih slika u Makonu je jedna od prestižnijih umetničkih manifestacija u Francuskoj, i svakom slikaru čast da bar jednom bude predstavljen sa svojim radovima. Bez lažne skromnosti, jedan sam od retkih kog pozivaju svaki put da, čak i svojim prisustvom uveliča otvaranje ove manifestacije. Najprijatnije iznenađenje za mene je bilo kada sam u jednoj dokumentarnoj emisiji na nekoj našoj televiziji, čuo jednog vinogradara koji je na pitanje, koliko poznaje Srbiju i njeno vinogradarstvo odgovorio: „Srbiju ne poznajem, ali zato dobro poznajem vašeg naivnog slikara Dragana Mihailovića koji mi svaki put kad dođe u Makon učini čast i sa svojim evropskim kolegama poseti moju vinariju". To je za mene velika pohvala od čoveka koji voli naivnu umetnost", kaže za Program za dijasporu RTS-a Dragan Mihailović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

Ćao,

Bravo druže dragi. Mnogo si vredan, svaka čast!