Lamartin viđen očima naivnih slikara

Od 3. do 23. maja, u gradu Makonu, nedaleko od Liona (Francuska), održaće se Šesto bijenale naivne umetnosti. Na izložbi će biti predstavljeno 27 slikara, 12 nacionalnosti, među kojima je i naš Dragan Mihailović.

Tema ovogodišnje izložbe je veliki francuski političar, putopisac i poeta Lamartin, koji je i rođen u Makonu. Svaki izlagač je uradio sliku na tu temu, na način kako doživeo ovu istorijsku francusku ličnost.

Na svakom bijenalu, organizatori pružaju priliku novim slikarima da predstave svoje radove, tako da se oko dvadesetak umetnika prvi put pojavi pred publikom.

Postoji i grupa slikara koja je prisutna od prve izložbe, pre 12 godina do danas, i koja je, po rečima organizatora, nezaobilazna, jer su „lična karta" izložbe u Makonu.

Jedan od njih je i naš naivni slikar, priznat i cenjen u svetskim razmerama, Dragan Mihailović, čija je slika poslužila za plakat izložbe 2011. godine.

"Izložba naivnih slika u Makonu je jedna od prestižnijih umetničkih manifestacija u Francuskoj, i svakom slikaru čast da bar jednom bude predstavljen sa svojim radovima. Bez lažne skromnosti, jedan sam od retkih kog pozivaju svaki put da, čak i svojim prisustvom uveliča otvaranje ove manifestacije. Najprijatnije iznenađenje za mene je bilo kada sam u jednoj dokumentarnoj emisiji na nekoj našoj televiziji, čuo jednog vinogradara koji je na pitanje, koliko poznaje Srbiju i njeno vinogradarstvo odgovorio: „Srbiju ne poznajem, ali zato dobro poznajem vašeg naivnog slikara Dragana Mihailovića koji mi svaki put kad dođe u Makon učini čast i sa svojim evropskim kolegama poseti moju vinariju". To je za mene velika pohvala od čoveka koji voli naivnu umetnost", kaže za Program za dijasporu RTS-a Dragan Mihailović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво