Gideon Grajf savetnik na snimanju filma o Jasenovcu

Sve je izvesnije da će uskoro početi snimanje filma o logoru Jasenovac u režiji istaknutog reditelja Emira Kusturice. Šta o samom filmu o Jasenovcu i mogućoj saradnji sa Emirom Kusturicom misli istoričar, istraživač genocida i odnedavno predsednik nezavisne Međunarodne komisije za istraživanje zločina u području Srebrenice, profesor Gideon Grajf, saznaćemo iz razgovora koji je sa njim vodio Miroslav Karlica.

Poznati filmski reditelj Emir Kusturica namerava da snimi film o Jasenovcu, šta Vi mislite o tome?

"Oduvek sam se pitao koliko je film važan za sećanje, za tradiciju sećanja i mislim da je odgovor da, naravno da je važan. Filmovi moraju da budu stvarni, proizvedeni u pravom smisku kao što je na primer "Šindlerova lista" ili "Pijanista", koju su veoma dobri u širenju znanja. Tako da film o Jasenovcu, posebno ako ga radi tako genijalni reditelj kao Emir Kusturica, može da bude krajnje važan. Kada sam se pre nekoliko nedelja sastao sa Kusturicom u Andrićgradu, rekao samu da ću da stanem iza te inicijative", objašnjava profesor Gideon Grajf.

Vi ste deo tima?

"Nadam se. Biću više nego počastvovan da budem deo tog tima kao istoričar, savetnik i stručnjak. Biću veoma srećan da pomognem Emiru Kusturici i nadam se da će film biti gotov u naredne dve ili tri godine. Imam neka iskustva u savetovanju, u holivudskim filmovima. Na primer, film koji je 2016. godine dobio Oskara kao  najbolji starni film "Šaulov sin", reditelja Lasla Nemeša. Zasnovan je na mojoj knjizi koja opisuje jevrejsku jedinicu poznatoj kao sonderkomando jedinica u logoru Aušvic. Laslo Nemeš je napisao scenario inspirisan mojom knjigom. Biću veoma srećan da pomognem gospodinu Kusturici sa svojim holivudskim iskustvom", zaključuje Gideon Grajf.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво