Aprilski književni susreti u Švajcarskoj

„Pitala sam ga jednom kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo? Prijateljstvo se ne bira, rekao je, ono biva, ko zna zbog čega, kao ljubav. A nisam ja tebi ništa poklonio, već sebi.” Rečima Meše Selimovića otvoreni su tradicionalni aprilski susreti Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, 13. aprila u hotelu Oksen u Ucvilu.

I ovog puta naši stvaraoci iz čitave Evrope došli su na ovaj događaj. Nakon uvodne reči Violete Aleksić, predsednik udruženja Milisav Đurić pozdravio je sve prisutne i svečano otvorio susrete. Posetiocima se obratio i mr Živko Marković, kao i jedan od osnivača Udruženja, Marko Ružičić, saznajemo iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

U prvom bloku, svoje radove su predstavili pisci iz Udruženja pisaca književna radionica Frankfurt, Udruženje pisaca Sedmica iz Franfurta, Literarno udruženje Zdravko Đekić, Štutgart, Udruženje Radnik i pjesnik u tuđini, Štutgart, Udruženje pisaca Damjanka Daška Čizmić iz Minhena. Iz Pariza je došla i Dana Todić, a iz Kruševca Nada Milosavljević.

Članica Udruženja, Gordana Pireli Zajinlagić doputovala je iz Sarajeva, odmah nakon promocije svoje prve knjige. Na ovaj događaj došli su iz Kragujevca, nakon promocije u Ambasadi Srbije u Bernu i autori knjige Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije koji su Udruženju poklonili primerak ove fotomonografije, delo dvojice autora, fotografa iz Kragujevca, Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, na čijem stvaranju je utrošeno dve godine rada.

Nakon predstavljanja knjige, predsednik Udruženja Milisav Đurić i mr Živko Marković poklonili su autorima monografije zbornik Zaveštanje, Antologiju Zaveštanja kao i epohalno delo mr Marković Srbi u Švajcarskoj.

Članovi Udrženja srpskih pisaca Švajcarske predstavili su svoje radove u drugom bloku programa. Po završetku večeri, goste je pozdravio i vlasnik hotela, a predsednik mu je poklonio zbornik Zaveštanja.

Za muzički deo programa bio je zadužen Dejan Zorić, a iznenađenje večeri bila je epska poezija uz gusle. Novinar Žika Mokranjac izveo je muzičku numeru na usnoj harmonici, a igralo se i pevalo do kasnih sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво