Fotomonografija "Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije" predstavljena u Bernu

Promocija fotomonografije "Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije", delo dvojice autora, Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, održana je 12. aprila u Ambasadi Republike Srbije u Bernu.

Nakon uvodne pesme KUD-a Kikac, gostima se obratila Natalija Gunjić, ataše za kulturu.

"Šumadija nije zemlja državotvornih Šumadinaca koji u srcu nose šajkaču i opanke. Nije ni zvuk Dugićeve frule, ni Krnjevčeve harmonike, niti reč koja budi prkos i ponos. Nije pesma Dobrice Erića, ni baštinik običaja. Ni kuća koja mami gostoprimstvom, osvaja humorom i zrači slavnom prošlošću. Ni snaga zvona sa Oplenca, ni nepokorena kolevka bundžija i državnika, ni oblast šljive i prepečenice. Ni zemlja slobodara i stoletnih bukvi. Šumadija je zbir svega toga, ona je i nasleđe i putokaz", rekla je Gunjićeva.

Autore je pozdravilo i Udruženje srpskih pisaca Švajcarske i uručilo poklon knjige, a potom su svojim pesmama obogatili program. Nakon zajedničke fotografije, otpevana je i pesma "Ovo je Srbija", autora Nikole Grbića Grbe, a zaigralo se i kolo u Ambasadi.

Na promociji je bilo oko 70 posetilaca, a atmosfera je bila takva da se ostalo do kasnih večernjih sati, uz bogatu zakusku i muziku. Nastupili su Danijela Bjelica, sopran, Andrijana Adamović, narodna pevačica, Dejan Zorić, akustičar, Jovica Milutinović, pevač i svirač narodnih instrumenata, pevačka grupa KUD Kikac Bazel. Gost pisac, Snežana Petrović. Voditelj programa je bila Violeta Aleksić.

Fotomonografija "Šumadija i Pomoravlje -Duša Srbije", zajedničko je delo dvojice autora, fotografa iz Kragujevca, Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, na čijem stvaranju je utrošeno dve godine rada. Pisac teksta je Miodrag Stoilović, novinar i publicista. Urednik je Mirko Demić, književnik. Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, a urednik fotografije je Imre Sabo fotograf.

Knjiga je nastala u nameri autora da obeleže jubilej 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije. Osim dela vezanog za istoriju, srednji vek, vreme ustanaka i stvaranja države kroz godine koje dolaze, pa sve do savremenog doba, ova knjiga posebnu pažnju posvetila je ljudima, njihovim aktivnostima i događajima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Tekst je preveden na engleski, a kratak siže teksta na još nekoliko jezika: nemački, francuski, ruski i esperanto. Ima 360 strana sa oko 350 fotografija, a izdavač fotomonografije je Društvo istoričara Šumadije.

Knjigu je pomogao Grad Kragujevac u sufinansiranju, a veći deo sredstava obezbeđuju sami autori. Knjiga je predstavljena na 63. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu kao i širom Srbije, a biće predstavljeno širom sveta.

Nakon interesantnih priča vezanih za nastanak knjige, kao i anegdota koje su pratile taj put, gosti su sa ineteresovanjem prelistavali knjigu i postavljali pitanja autorima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи