"Bonavia" na proputavanju kroz Italiju

Roman nagrađivanog srpskog pisca Dragana Velikića preveden je na italijanski jezik i predstavljen čitaocima u Veroni.

Roman Bonavia Dragana Velikića jednog od najznačajnijih autora Balkana, kroz ukrštanje života protagonista, govori o raspadu Jugoslavije, sa atmosferom i kvalitetima koje gledaju na drugo veliko multinacionalno raspadanje Centralne Evrope: na Austrougarsko carstvo.

Naziv dolazi iz hotela Bonavia, istorijskog hotela u Rijeci, izgrađenog u vreme Habsburške imperije i još uvek postojećeg, raskršća sudbina i kultura uključujući i autorovu.

Beograd, početak novog milenijuma: rat u Jugoslaviji je upravo završen i još uvek proširuje svoju dramatičnu senku na sve. Svako ima isto pitanje na umu: ostati ili otići? Dragan Velikić govori o generaciji tog rata, raspadu zemlje i dezorijentaciji, bekstvu, povratku, drami kroz isprepletane živote četiri lika.

Života koji počinju, putovanja koja se ostvaruju, lutanja i povratak u lavirint priča koje označavaju generaciju koja je doživela kraj poznatog sveta i to ostavlja kao svoje nasledstvo sledećoj generaciji, svesna da se prošlost uvek vraća.

Velikić je jedini savremeni pisac sa prostora bivše Jugoslavije koji je NIN-ovu nagradu dobio dvaput. Njegove knjige prevedene su na 15 evropskih jezika i na arapski.

Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama proze. Najzastupljeniji je savremeni pisac na nemačkom govornom području. Dobitnik je Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu, koja se veoma retko dodeljuje strancima. Velikić je i dobitnik Srednjeevropske nagrade za celokupno književno stvaralaštvo.

Bonavia je četvrti roman objavljen na italijanskom jeziku i poduhvat je izdavačke kuće Keler. Prethodna tri su Severni zid, Via Pula i Ruski prozor, koje je objavila izdavačka kuća Zandonai.

Bonavia će, osim u Veroni, biti predstavljena italijanskim čitaocima i u Milanu, Torinu, Mantovi, Roveretu i Padovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи