Milija Belić na izložbi u Poljskoj

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik koji svoju višedecenijsku karijeru gradi na relaciji između Beograda i Pariza, zastupljen je na međunarodnoj izložbi geometrijske umetnosti Interdiscursive non-objective 2 u Univerzitetskoj Galeriji u poljskom gradu Cieszyn. Ovo je druga od tri planirane izložbe u Poljskoj 2019. godine.

Otvorena je 10. aprila i trajaće do 5. maja. Prvo izdanje ove izložbe održano je u Galeriji Cieszyn u Varšavi u februaru 2019. godine, a treće će biti otvoreno 9. maja 2019. u Galeriji Instituta za likovne umetnosti u Kielcu. Na izložbi u Univerzitetskoj Galeriji u Cieszyn-u učestvuje 35 umetnika iz Australije, Austrije, Danske, Francuske, Holandije, Nemačke, Poljske, Slovačke, SAD-a, Mađarske i Velike Britanije.

Na izložbi su predstavljena dela umetnika koji predstavljaju različite generacije, stavove i struje savremene geometrijske umetnosti, za koje je zajednički imenitelj interdiskurzivnost.

Ovaj trend geometrijske umetnosti prvi put je dijagnostikovan i opisan 2016. godine od strane prof. Grzegorza Sztabinskogu tekstu "Interdiskurs u savremenoj geometrijskoj umetnosti".

Sztabinskogu veruje da je "suprotno ulozi nekadašnjeg geometrijskog diskursa, koji je u svojim pretpostavkama bio relativno homogen, iako multiformni, savremena umetnost ovog tipa zamaglila granice u sferi teorijskih pretpostavki i praksi". On dodaje i da geometrijski diskursi pronalaze izraz prvenstveno u delima umetnika ali i u autorskim i kritičko-teorijskim izjavama.

Komesar izložbe je Mark Starel.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво