Srbi iz Engleske, Švedske i otadžbine na pokloničkom putovanju u Svetu zemlju

U organizaciji porodičnog udruženja, poklonika Svete zemlje, "Zlatni Jerusalim", grupa članova udruženja, tačnije 31 hodočasnik iz Engleske, Švedske i Srbije, predvođeni predsednikom udruženja Hadži Aleksandrom Stojčić, njegovom suprugom Hadži Aleksandrom Stojčić, ocem Hadži Ivanom Milenović iz Aleksinca i đakonom Hadži Ilijom Ćalinom iz Londona, boravila je u Svetoj zemlji od 21. od 29. marta.

Na ovom pokloničkom putovanju, vernici su imali priliku da učestvuju u evharistijskoj radosti u manastiru Sv. Apostola Petra i Sv. Pravedne Tavite u Jafi, u pećini Rođenja Bogomladenca Hrista u Vitlejemu, zatim u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Tokom osam dana poklonjenja svetim mestima na teritoriji Izraela i Palestine, put je poklonike vodio kroz živopisne predele svetog grada Jerusalima i njegove okoline, drevne Vitanije, Lide i Jafe, grada Hristovog rođenja Vitlejema, procvetale Judejske pustinje i njenih manastira Sv. Save Osvećenog i Sv.Teodosija Velikog, Polje Pastira, poseta Hevronu i Mavrejskom Dubu, grada Blagovesti - Nazareta, sveštene gore Tavora, Kane Galilejske i na kraju obala Galilejskog jezera - gde je Isus Hristos proveo svoje detinjstvo i mladost.

Hodeći Stradalnim putem Starog grada Jerusalima, vernici su se molitveno prisetili i najpotresnijih događaja iz ljudskog spasenja: predaje Hrista, Njegovih muka i spasonosne žrtve.

Poklonjenjem Golgoti, Ploči pomazanja, Svetom Grobu Hristovom i mestu obretenja Časnog Krsta, poklonici su ispunili veliko zaveštanje, koje nam je svojim stopama predao Sveti Sava Prvi Arhiepiskop Srpski. Upravo on je u dva navrata pohodio Svetu Zemlju, ostavivši svom rodu kao duhovni blagoslov značajne svetinje: ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, ikonu Mlekopitateljnicu i štap Svetog Save Osvećenog.

Na veliku radost svih hodočasnika, upriličen je i prijem kod patrijarha jerusalimskog i cele Palestine Teofila III u rezidenciji Jerusalimske patrijaršije. Posle prijema u patrijaršijskom paraklisu Jerusalimske patrijaršije obavljeno je i svečano uručenje hadžijskih gramata za sve poklonike.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. apr 2019, 08:30) - Dragicaanonymous [neregistrovani]

Jerusalim- istinita radost

Kad bi tu radost i osjecaje mogla pretociti u rijeci, tako bih vam rado prenijela barem barem dio te blagodati koja se tamo osjeca. Jedno putovanje za zivot i totalni preporod duhovni i tjelesni. Ko jednom posjeti Jerusalim, srcem i dusom ostaje tamo zauvijek i svatko dobije ono sto zeli tocno onoliko koliko je potrebno. Slava i hvala Bogu