Međunarodni projekat savremenog slikarstva u Srpskom kulturnom centru u Pekingu

Mlada, višestruko nagrađivana slikarka iz Srbije Gala Čaki, organizovala je izložbu savremenog slikarstva, koja će biti postavljena u našem Kulturnom centru u Pekingu od juna do oktobra 2019. godine.

Međunarodni projekat između Srbije i Kine biće realizovan uz podršku Miunistarstva kulture i informisanja. Iako mlada, srpska umetnica zadobila je poverenje države, zbog dugogodišnjih dobrih odnosa sa kineskim umetnicima.

"Mom pozivu odazvao se Jing Dong Šen, jedan od najznačajnijih umetnika Kine danas, kako bi saznanje o postojanju i sadržajima našeg Kulturnog centra u Pekingu doprlo i do stručne publike u Kini. Umetnik Liu Chunjie, moj prijatelj, ponudio je mogućnost saradnje između Jinling muzeja, čiji je kustos, Nanjing Instituta za umetničko istraživanje, čiji je dekan, tako da ćemo zahvaljujući njima produbiti saradnju sa Kinom. Ova zajednička izložba je samo polazna tačka", kaže za Program za dijasporu RTS-a Gala Čaki.

Projekat se sastoji iz tri dela: Srpsko-kineska izložba savremenog slikarstva i grafike; Srpsko savremeno slikarstvo i samostalna izložba Gale Čaki.

Učesnici prvog međunarodnog projekta u Kulturnom centru u Pekingu biće: Dimitrije Pecić, Jelena Sredanović, Petar Mirković, Naod Zorić, Tadija Janičić, Vladislav Sćepanović, Aleksandar Kempa Satnojević, Jingdong Shen, Rose Wong, Huan Jiang, Steven Wu, Tian Qi, Liu Chunjie.

"Umetnici koje sam birala iz Srbije za ovaj projekat važni su i dokazani umetnici u našem likovnom stvaralaštvu, sa brojnim nagradama, priznanjima, izlaganjima na Bijenalima. Budući da većinu njih lično ne poznajem, za odabir je bio presudan rad, jer ću nastojati da radim samo sa kvalitetnim stvaraocima.

Izuzetak je mladi stvaralac Aleksandar Stanojević, kome sam dala priliku da se predstavi kao najmlađi, njegovo vreme tek dolazi. Jako je važno da svi to radimo. U mom umetničkom razvoju to je bilo od krucijalnog značaja. Izabrala sam slikare i grafičare, jer Kinezi poštuju sliku i takav vid izražavanja. Ja ne mogu da budem organizator projekta performansa ili video rada, jer nisam kompetentna za to.

Naša prisutnost na umetničkoj sceni u Kini je gotovo neprimetna, te bi bilo dobro da se kao društvo pozabavimo tim pitanjem, jer ako niste prisutni u centru zbivanja, centru nastajanja umetnosti danas, to je kao da ne postojite. Jelena Sredanović i ja smo već prikazivale naše stvaralaštvo na Bijenalu umetnosti u Narodnom muzeju Pekinga, kao i nekolicina drugih stvaralaca, no, to je malo. Danas je moguće predstaviti ceo paviljon zemlje Srbije i na taj način unapreditri prisutnost na ovako važnom Bijenalu. To je projekat na kojem ćemo raditi u budućnosti", zaključuje umetnica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи