Usvojen Dan Svetog Save u Rumuniji

Dom poslanika Parlamenta Rumunije usvojio je zakonski nacrt "Dan Svetog Save", praznik srpske manjine u Rumuniji, na legislativnu inicijativu poslanika srpske manjine u Parlamentu Rumunije Slavoljuba Adnađa. Usvajanjem u Domu poslanika, 27. januar je postao zakonski priznat zvanični praznik u Rumuniji. Pozivu poslanika da prisustvuju ovom svečanom činu u Parlamentu Rumunije i velikom danu za srpsku manjinu u Rumuniji odazvali su se Njegovo preosveštenstvo vladika temišvarski Lukijan i protojerej-stavofor dr Marinko Markov, arhijerejski zamenik.

Tokom svečane sednice u velikoj dvorani Parlamenta poslanik Slavoljub Adnađ naznačio je da je usvajanje ovog zakona posebno važno jer se dešava u trenutku kada se obeležava 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Podršku za usvajanje zakona pružili su tokom izlaganja državni sekretar za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Viktor Opashi, predstavnici Vlade i poslanici Parlamenta. U dvorani Parlamenta čule su se samo lepe reči o zakonskoj inicijativi i inicijatoru. Tokom izglasavanja zakonskog predloga sve političke partije su jednoglasno glasale za zakon o ustanovljenju „Dana Svetog Save".

Iz Eparhije temišvarske dato je saopštenje vladike Lukijana i oca vikara Marinka Markova da je „ovo jedna od najznačajnijih zakonodavnih inicijativa poslednjih godina, posle zakona o verskim zajednicama iz 2006. godine, i predstavlja još jedan dokaz da su naša zajednica i crkva u celini poštovane u vascelom rumunskom društvu."

Zakon predstavlja ogromno priznanje srpskoj zajednici od strane države Rumunije. Velika ličnost svetitelja Save, čiji se uticaj osećao vekovima, tako i danas dobija svoje sveprisustvo. Sveti Sava je i danas plamen mudrosti i vizija življenja. On je kao duh koji osvetljava, zagreva i sjedinjuje jednom ljubavlju, verom i nadom. Sveti Sava je neizmerno voleo ljude raznih narodnosti. Proveo je više od dve decenije u jednoj kosmopolitskoj sredini kakva je svetogorska sredina manastira Hilandar sastavljena od Rumuna, Grka, Bugara, Gruzina i drugih.

U tako raznorodnoj i heterogenoj sredini spoznao je neisključivi i široki duh što ga drži na zemaljskim i nebeskim visinama u časti nakon toliko vekova i danas. Država Rumunija poznaje upravo takve vrednosti i priznaje ovakve ličnosti.

Zakon predviđa da Dan Svetog Save mogu organizovati centralne i lokalne vlasti, institucije pod njihovom podređenošću ili koordinacijom, zatim civilna društva i fizička i pravna lica, organizovanjem i/ili učešćem u programima i kulturnim, obrazovnim, umetničkim, društvenim ili naučnim manifestacijama posvećenim promociji srpske manjine u Rumuniji, koja nastanjuje zapadni deo zemlje i prema zadnjem popisu broji 18.500 pripadnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво