Nevena Ivanović Gualjumi predstavlja Srbiju na prestižnoj međunarodnoj izložbi u Veneciji

Nevena Ivanović Gualjumi jedina je Srpkinja čiji su se radovi našli na međunarodnoj izložbi "Premio Arte Laguna", otvorenoj 30. marta u Veneciji. Nevena je na konkurs poslala četiri rada, kako je propozicijama zahtevano, od kojih su tri crteži velikih dimenzija, crtani ugljenom. Od tri hiljade umetnika iz celog sveta, a nakon završnog žiriranja od 120 finalista, Nevenini radovi našli su se na spisku najboljih i biće izloženi na prestižnoj međunarodnoj izložbi, u Italiji.

Nakon prve samostalne izložbe u Sevojnu 2017. godine, Nevena je ostvarila veliki uspeh pobedivši na konkursu Međunarodnog bijenala umetnosti minijature Majdan art u Majdanpeku 2018. godine, a potom se, nakon udaje, preselila u Italiju.

Da je Italija podsticajno delovala na mladu umetnicu, pokazuju crteži kojima je trenutno posvećena, a koji su inspirisani fotografijama stare Italije. Poseta južnoj Italiji, gde živi porodica njenog muža dodatno je inspirisala Nevenu i odvela je na put ka novim motivima.

"Tokom te posete bila sam fascinirana Marijom, majkom moje svekrve, njenom energijom koja zrači iz sitnog staračkog tela, snagom života koja se pod stare dana hrani uspomenama o pokojnom mužu koji je glavna tema njenih priča", kaže za Program za dijasporu RTS-a Nevena.

Sve doživljeno Nevena je pokušala da iskaže crtežom, a trenutak na kome je "uhvatila" Mariju kako se smeje, je rad izabran u finale ovog konkursa.

Pored pobedničkog rada, naša umetnica na konkurs je poslala i crtež svoje svekrve koja sedi na krevetu, zamišljenog pogleda i odlutalu u melanholična razmišljanja, potom porodicu okupljenu u spavaćoj sobi, a na trećem, u tehnici laviranog tuša, predstavljene su tri starije žene u poverljivom razgovoru.

Ova četiri rada tematski su povezana, a Nevena kaže da je za njihove nazive odabrala stihove pesama Darka Rundeka za čiju muziku je vezana još od osnovne škole.

Pobednički rad u ovoj mini seriji, Marijin portet, nosi naziv Dok pevam pod mesecom ja znam da je život san, San je i voleti, San je i umreti.

Vest o izboru rada u finale izložbe Premio Arte Laguna, Nevenu je zatekla u Srbiji, u Sevojnu, tokom posete porodici. Pored zadovoljstva zbog obilaska rodbine, prijatelja, crkve-brvnare u kojoj se venčala, Nevena je osetila i neizmeran ponos zbog toga što je jedina Srpkinja na ovako značajnoj izložbi.

Konkurs Premio Arte Laguna na kome Nevena učetvuje, raspisuje se od 2006. godine od strane Udruženja MoCA (Modern Contemporary Art) u više kategorija: vizuelne umetnosti, performans, multimedijalna umetnost, lend art i digitalne umetnosti. Njegova svrha je jačanje kapaciteta savremene umetnosti i mapiranje trenutnog stanja na umetničkoj sceni.

Žiri za izbor radova koji će se na kraju selekcije naći na finalnoj izložbi čine ostvarene i kompetentne ličnosti iz sveta savremene umetnosti. Kao cilj ovog konkursa,  a na kraju i izložbe, postavljen je "kreiranje rastućih autoritativnih i uticajnih sistema u svetu savremene umetnosti, uključivanjem novih umetnika, iz godine u godinu".

Sa dosadašnje liste finalista koji su imali prilku da im radovi budu odabrani za završnu izložbu Premio Arte Laguna, niz novih imena, kao što je ove godine i Nevenino, dobili su konkretne mogućnosti za dalji razvoj profesionalnih karijera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво