Arzinjano: Izložba povodom godišnjice NATO bombardovanja

Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja u italijanskom gradu Arzinjanu 24. marta, pred početak Skupštine Saveza Srba u Italiji, svečano je otvorena izložba fotografija nastalih u toku bombardovanja. Profesorka Vera Novaković održala je predavanje o posledicama ovog bombardovanja i nepravdi koja je naneta našem narodu.

Izložbu organizuje humanitarno udruženje Graditi budućnost iz Treviza (nekadašnji Komitet protiv rata). Ovo udruženje postoji već 20 godina i osnovano je upravo 1999. godine. Tada je bilo jedno od retkih koje se borilo protiv medijske kampanje koja je širila laži i neistinu o našem narodu. Udruženje Graditi budućnost čiji predsednik je profesorka Vera Novaković iz Treviza, je u to vreme organizovalo mnoštvo predavanja, projekcije filmova i izložbi, kako bi prikazalo Italijanima realnu sliku o onome što se dešavalo za vreme rata u našoj zemlji.

"Ova izložba je pre 10 godina obišla mnoge škole u Trevizu kako bi italijanskoj deci bila prikazaha strašna tragedija i nepravda koja je tada zadesila našu zemlju. Želja nam je da opet izložimo ove slike u Vićenci i okolini i predstavimo istinu našim prijateljima Italijanima, kao i našoj deci koja su ovde rođena i koja o tom događaju jako malo znaju", kaže za Program za dijasporu Jelena Glišić, član udruženja Graditi budućnost i sekretar Saveza Srba u Italiji.

Zainteresovani će moći da vide izložbu i u Vićenci i više okolnih gradova u prostorijama srpskih udruženja i srpskoj dopunskoj školi Sveti Sava, u simboličnom periodu od 78 dana koliko je i trajalo bombardovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи