Stokholm: Sećanje na bombe koje su razrušile mir

Početak bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije pre 20 godina, biće obeležen skupom u centralnoj kući kulture u Stokholmu u ABF Stokholm, na dan početka vazdušne agresije NATO-a, 24. marta 2019, u 12 sati.

U programu će učestvovati dva ugledna naučnika. Istorijski uvod i presek stanja danas predstaviće prof. dr Slobodan Janković, naučni saradnik, načelnik Centra za susedne zemlje i Sredozemlje u Institutu za međunarodnu politiku i privredu (IMPP), dok će goruće pitanje zagađenja životne sredine i zdravlja građana, čije posledice traju i danas predočiti prof. dr Srđan Aleksić, advokat - vlasnik advokatske firme Aleksić, javljaju organizatori skupa.

Program predavanja upotpuniće i dva dokumetarna filma Bombe koje su razrušile mir, ukrajinske rediteljke Olge Lazebnik, kao i Uranijum 238 - moja priča, film koji prati rad advokata Aleksića u pravnoj borbi za priznavanje odgovornosti počinilaca.

"Ovim programom želimo da upozorimo Šveđane i nama drage prijatelje na severu Evrope na jedan čin koji je teško razumeti i prihvatiti i danas, posle 20 godina. Na žalost, mi našu muku znamo i nosimo. Ljudi ovde o tome jako malo znaju i ono što je najgore ne žele o tome da pričaju. Skoro da se plaše. Pre dve godine je navodno "albanski lobi" obustavio prikazivanje filma o Kosovu i Metohiji u istoj ovoj zgradi. Ovoga puta to nisu mogli. Jer naša istina je malo dublja i naše vekovno stradanje malo duže od njihove proste medijske propagande zastrašivanja", rekao je predsednik Saveza Srba u Švedskoj Živorad Katanić.

Za organizaciju ovog programa potpisuju se Fondacija Carica (Foundation Empress) u saradnji s ABF Stokholm. Program su podržali Savez Srba u Švedkoj, Ambasada Republike Srbije u Švedskoj, Srpska pravoslavan crkva u Stokholmu, Udruženje prijatelja Crne Gore.

Program će biti na engleskom s mogućnošću prevođenja na srpski i švedski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи