Nema predaje - ponovo radi bioskop

Povodom petnaest godina od pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije i povodom dvadeset godina od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe organizovaće u više od dvadeset gradova širom sveta humanitarne projekcije filma "Vi idite, ja neću".

Film Vi idite, ja neću, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, zasnovan na knjizi Ljetopis Novog Kosovskog Raspeća mitropolita Amfilohija govori o kosovsko-metohijskom stradanju srpskog naroda, verskom i kulturnom nasleđu kroz istoriju, sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića iz Bjelog Polja kod Peći.

U saopštenju organizacije se navodi da se film prikazuje sa blagoslovom mitropolita, a produkcija Aleksandrija Film ga je ustupila besplatno za ovu humanitarnu akciju. Sva prikupljena sredstva biće iskorišćena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji u sklopu Vaskršnje akcije Humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Bioskop iz bloka je jedan od humanitarnih događaja koje organizuje Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, a ogleda se u održavanju projekcija filmova gde se kroz prodaju karata i pojedinačne donacije prikupljaju sredstva za pomoć socijalno-ugroženim porodicama koje organizacija pomaže u sklopu svojih redovnih akcija.

Humanirani događaji Bioskop iz bloka su počeli turnirom u šutiranju trojki „Trojka iz bloka" i ubrzo su prerasli u prepoznatljivi brend Organizacije, pa su počeli da se organizuju događaji kao što su Pikado iz bloka, Rukomet iz bloka, Žurka iz bloka i mnogi drugi koji nose ovo prepoznatljivo ime, a koje se odmah vezuje za Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe i njenu misiju.

"Došli smo na ideju na održavanje ovog niza projekcija u znak sećanja na sve stradale nakon i više nego uspešnih nedavnih projekcija u Gradišci i Bijeljini. Kao organizacija smo od samog nastanka skretali pažnju na negativne trendove u našem narodu poput autodestrukcije uzorkovanoj pre svega belom kugom, međusobnim podelama i promocijom beznađa i besmisla kao načina života. Sa druge strane, trudili smo se da javnosti pokažemo svetle primere kako porodice sa više dece mogu da funkcionišu, te da je ostanak i opstanak porodica na ovim prostorima moguć i mnogo lakši ukoliko jedni na druge obratimo pažnju i jedni drugima pritrčimo u pomoć.

Zbog toga ovaj put želimo da uperimo prst u još jednu autodestruktivnu naviku našeg naroda, a to je kolektivni zaborav i okretanje leđa prema patnjama svojih sunarodnika, zarad prividno boljeg i lagodnijeg života, osvedočenog najčešće samo u datim obećanjima.

Parafrazirajući psalmopojca: „Ako zaboravimo tebe Kosmete, neka nas zaboravi desnica naša" i slijedeći njegovu misao želimo da prikazivanjem filma Vi idite, ja neću skrenemo pažnju na golgotu koju je prošao i koju još uvijek prolazi naš narod Kosovu i Metohiji i pošaljemo jasnu poruku da u ovim turbulentnim vremenima nisu sami, niti da ih ikada smiemo prepustiti zaboravu. Da ne bismo pevali pesmu Gospodnju u zemlji tuđoj, ovom prilikom kličemo: Nema predaje - ponovo radi bioskop!", navodi se u saopštenju organizacije Srbi za Srbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи