Dositejeva zadužbina i Prosvjeta: Iz Srbije s ljubavlju

Povodom praznika Sretenje i Dana državnosti republike Srbije, u saradnji sa Zadužbinom „Dositej Obradović“ iz Beograda, odbor Prosvjete u Austriji je bio domaćin projekta "Iz Srbije s ljubavlju" koji je bio održan 16. I 17. februara u prostorijama hrama Vaskrenja Hristovog u Beču, gde se nalazi i jedan od razreda „Prosvjetine škole srpskog jezika.“

Iako je projekat bio namenjen prvenstveno deci i mladima, centralni događaj bio je svečani program i multimedijalno predavanje „Beograd, Mihajlov grad - kako se rađala nova kultura moderne srpske države" koji je u subotu uveče u svečanoj sali hrama Vaskrenja Hristovog pripremila i nadahnuto održala Snežana Pavlović, članica upravnog odbora Dositejeve zadužbine i Savetnik u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Goste je kao domaćin pozdravio otac Mihajlo Smiljanić, a Sretenjsku besedu je održao prof. Srđan Mijalković, koji je istakao višestruki značaj i duboku simboliku sretenjskih praznika, saznajemo iz Prosvjete u Beču.

Predavanje o stvaranju i razvoju Beograda i moderne srpske države je bilo vanserijski zanimljivo, a interesovanje prisutnih veliko. Pitanja publike bila su brojna, a na sva pitanja dati su, kako je jedan gost rekao, „odgovarajući i šarmantni odgovori".

U subotu, 16.februara održan je seminar za nastavnike i pedagoge: "Integrativni pristup i kreativne metode u radu sa decom koja pohađaju nastavu srpskog jezika u inostranstvu" Od 12.00 do 16.00 časova. Seminaru su prisustvovali svi pedagozi i nastavnici Prosvjetine škole, kao i nekoliko zainteresovanih gostiju, a učesnici nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo ponuđenim materijalima i metodama koje su znalački prezentovale gošće iz Beograda.

U nedelju 17.02.2019. godine, održane su Radionice za decu Prosvjetine škole, na više tema: „Anastas Jovanović-od crno bele do palete cele", „Glagoljenje", „Paja Jovanović" „Obucite damu iz 19. veka", „Napravite pirotski ćilim".

U pripremi i izvođenju programa, kao tim Dositejeve zadužbine, učestvovale su: Snežana Pavlović, Dragana Latinić i Jovana Mijatović, kustosi Muzeja grada Beograda.

Brojni mališani bili su vrlo inspirisani pripremljenim Radionicama, učestvovali su sa mnogo strasti i veselja, a nije nedostajalo ni mama i tata koji su se zdušno priključili bojenju pirotskog ćilima ili pravljenju modela za srpsku damu iz 19. veka.

„Ovo je bio prvi zajednički projekat Dositejeve zadužbine i Prosvjete, naša saradnja će se sigurno nastaviti, na obostrano zadovoljstvo. Hvala svima u Prosvjeti na dobrom domaćinstvu!" rekla je Snežana Pavlović, pozdravljajući pedagoge, decu i roditelje Prosvjetine škole, i dobila mnogo aplauza, ali i poljubaca od razdraganih mališana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво