Dan državnosti Srbije obeležen u Trstu

U petak 15. februara, u prisustvu brojnih zvanica, obeležen je Dan dražavnosti u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Trstu.

Ivana Stojiljković, generalni konzul konzulata u Trstu pozdravila je prisutne zvanice i uporedila Srbiju sa dukatom, koji je mali, ali vredan, pa tako je i Srbija, samo naizgled mala, ali prebogata vrednošću svoga naroda, javlja za Program za dijasporu Rada Rajić Ristić.

Zahvalila se prisutnim zvanicama među kojima je bio i gradonačelnik Trsta, Roberto Di Piazza. Gradonačelnik ze zavhalio na pozivu i pohvalio srpske državljane koji žive u Trstu. Istakao da je bio jako lepo primljen kada je boravio u Srbiji, u Požarevcu i da je srpski narod jako vredan.

Rastko Janković, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu doneo je 500 knjiga iz domovine kako bi ih poklonio učenicima dopunske škole u Trstu. On je bio prisutan na svečanom obelažavanju državnosti, a sutradan je otišao u crkvenu opštinu i darivao knjige.

"Skoro šest godina kako obilazim našu dijasporu, do sada nisam imao priliku da upoznam naše ljude koji žive u Italiji. Ovo je dobra prilika jer obeležavavamo Dan državnosti, a i Ivana Stojiljković je novi konzul, pa želim da i njoj pružim podršku mojim dolaskom i upoznam naše ljude koji su važni za našu zajednicu. Jedan od najvažnijih razloga posete su i poklon knjige našoj deci koja ovde idu u školu, od prvog do osmog razreda. Doneo sam oko 500 knjiga naših pisaca, heroja i heroina ćirilice. Najvažnije je da te knjige čitaju naši ljudi, treća generacija, sada i četvrta, da ne zaborave svoj jezik, svoje pismo.

Važno je da posetimo naše ljude, da vidimo kako su organizovani, a država je tu da im pomogne, najpre u očuvanju jezika i identiteta. Trudimo se da odvojimo što više sredstava za donaciju knjiga, a imamo i projekat o dopuni bibliotečkih fondova od 2013. godine i tu je već oko 10.000 knjiga. Otvaramo nove biblioteke, sada imamo molbu iz Švedske da i tamo otvorimo biblioteku. To su za nas jako važni zadaci", rekao je Janković.

Prisutne su bile i konzulke Hrvatske i Grčke, predstavnici našeg i grčkog sveštenstva, kao i mnoga udruženja: Vidovdan, Sloga, Sveti Sava, Jelek, Pontes-Mostovi...

Tri violinistkinje Kristina Ivanović, Dragana Gajić i Milena Petković odsvirale su srpsku i italijansku himnu.

Miljana Stević je otpevala Rasti moj zeleni bore, Vila sa Košara, Junaci sa Košara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво