Sretenjski sabor u Ljubljani

Članovi društva „Vukova zadužbina“ iz Ljubljane svečano su obeležili Dan državnosti Srbije, 15. februara. Ovo, jedno od najaktivnijih srpskih društava u Sloveniji, već 14 godina organizuje Sretenjski koncert u slavu nauke i rodoljublja.

Ovom Sretenjskom saboru prisustvovale su brojne ugledne ličnosti i zvaničnici iz sveta diplomatije, politike, društva, kao i predstavnici verskih zajednica. Najviše je bilo predstavnika srpskih društava iz Slovenije, na čelu sa predstavnicima Nacionalnog saveta Srba Slovenije.

U Ljubljanu su stigli i gosti iz Srbije, među kojima je bilo i dosta mladih koji su odlučili da nastave studiranje u Ljubljani.

Proslava je posvećena 100. godišnjici sećanja na Parisku mirovnu konferenciju.

Svečanu besedu imao je Dejan Židan, predsednik slovenačkog parlamenta, koji je u svom govoru podvukao:

„Slovenački i srpski narod ne povezuje samo slovenska krv, nego mnogobrojne ličnosti, koje su preko nauke, kulture, a takođe npr. i preko politike krojile i stvarale zajedničku istoriju. Zato ću u nastavku proslave sa veseljem poslušati današnje počasne govornike i kulturni program".

U razgovoru sa prisutnim gostima Židan je rekao da je zadovoljan prijateljskim vezama slovenačkog i srpskog naroda, koji su svakim danom sve bolji.

Veliki broj pozvanih gostiju imao je priliku da se upozna sa događajima koji su se odvijali pre sto godina a tiču se srpskog pitanja. O tim davnim događajima govorili su akademik Andrej Kranjc (Slovenačka akademija znanosti i umetnosti) i prof. dr Božidar Jezernik (Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani).

U muzičkom delu programa učestvovali su koncertom duhovne i svetovne muzike članovi Mešovitog hora Sveti Roman Slatkopojac iz Petrovaradina sa dirigentom Evgenijom Vladimirovnom - Kojić.

Na kraju su organizatori podelili priznanja Vukove zadužbine uz muziku „Tamo daleko" i „Sretenjska koračnica".

Posle kulturnog programa priređen je svečani prijem povodom obeležavanja Dana državnosti i ustavnosti Republike Srbije, koji se na Sretenje slavi u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima i donešen prvi srpski Ustav zvani Sretenjski.

U subotu, 16. februara, članovi Mešovitog hora Sveti Roman Slatkopojac održali su koncert, posvećen velikom Srbinu i svetskom naučniku Mihajlu Pupinu, kod njegovog spomenika na Bledu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво