Prijem u Beču povodom Dana državnosti Srbije

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i šefica Misije pri međunarodnim organizacijama Roksanda Ninčić, priredili su danas u Beču prijem povodom Dana državnosti Srbije, nacionalnog praznika Sretenje i 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Beograda i Beča.

Pozivu na prijem, u prestižnoj sali "Sofiensele", odazvalo se više od 100 ambasadora, među kojima su bili i najvissi diplomatski predstavnici velikih svetskih sila, šefovi misija, kao i vojnog kora, te i predstavnici austrijske države i srpske dijaspore.

"Danas slavimo Sretenje, Dan državnosti Srbije, danas je dan kada slavimo Srbiju i odajemo počast našim precima. Slavimo slobodu i mir za koji se borimo, slavimo srpsku državu. Sloboda, koja je osvajana od 1804, srpski ustav iz 1835, potvrdjuju našu privrženost miru i demokratiji", naglasio je ambasador Rodić u obraćanju na srpskom i nemačkom.

Prijemu je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je sa saradnicima predstavio glavni grad pokrajine Vojvodina kao omladinsku prestonicu Evrope.

O odnosima Srbije i Austrije, u protekloj godini, prikazan je video film koji je napravila nacionalna agencija Tanjug, u kojem se video snimci brojnih uzajamnih poseta najviših predstavnika dve zemlje.

U prošloj godini bilo je brojnih poseta kako na nivou predsednika država, tako i premijera i ministara.

Na prijemu je svoja dela od stakla izložila umetnica iz Srbije Jelena Borovčanin.

Dan državnosti Srbije ili Sretenje je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво