Balkan New Film Festival – BaNeFF 2019

Festival novog filma s Balkana, zajedno s Švedskim filmskim institutom, Gradom Stokholmom, ABF Stokholm, i Švedskim institutom poziva na osmi Festival BaNeFF 2019, u bioskopu Zita, najstarijem bioskopu u Stokholmu, od 14. do 17. februara 2019.

BaNeFF je najveći filmski festival koji prikazuje filmove s Balkana i regiona u svetu, van Balkanskog poluostrva.

"Mi smo to nazvali Trans Cinema Nation - Filmska nacija u tranzitu, koja se bavi zemljama, ljudima, filmovima koji se nalaze u promenama i kretanju. Ovogodišnji Festival će otvoriti pitanja identiteta, nezavisnost/zavisnost, promene u društvu i odnose u obrisima (ne)razumevanja, na jedan komični ili tragični način koristeći najtačniji filmski jezik", kaže direktorka i osnivač Festivala, glumica Jelena Mila.

Jelena napominje da Festival posmatra takođe kretanja ljudi koji napuštaju svoje zemlje ne bi li našli uotpčište u obećanim zemljama Evropske Unije i Zapada. Time je pitanje identiteta- kako domaćina, tako i pristiglih još važnije.

"Ova godina je prepuna divnih filmova, ali s manje zvučnim marketinškim sadržajem u poređenju s prošlim. Festival je već toliko zaživeo tokom poslednjih devet godina, publika ga traži, tako da se zaista osećam više nego dobro. Imamo najbolje filmove i goste, imamo odličan žiri i sve je spremno za početak. Tema ovog Festivala je Identitet - nešto na šta su Šveđani bojim se zaboravili svesno ili nesvesno. Balkan je tu, da kao i uvek opominje",  kaže za RTS Jelena Mila.

Ovogodišnji filmski staraoci dolaze s Balkana: iz Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Grčke, Bugarske...

Jelena Mila najuvljuje zanimljive goste: Branka Šmit, reditelja iz Hrvatske, s filmom Agape, inače reditelja pobednika BaNeFF 2014 za najbolji film; Stanislava Babića- producenta filma Agape, Saru Hribar - rediteljku i scenaristkinju filma Lada Kamenski.

"Autori iz Srbije, koje smo zvali, bili su zauzeti, te smo njihovu posetu ostavili za kasnije, u nekom od gradova za vreme BaNeFF 2019 turneje po Švedskoj i Norveškoj. Tu mislimo na izvanredni film Dejana Zečevića Izgrednici, ili film koji je sniman između Srbije i Švedske, Nigde reditelja Predraga Velinovića. Od ostalih filmova u selekciji su još film Žaba iz Bosne i Hercegovine, Godina majmuna iz Severne Makedonije, Između dana i noći iz Crne Gore, kao i komedija Patuljci s naslovnih strana iz Srbije.

Organizatori festivala pozivaju publiku da poseti Festival balkanskog filma u  bioskopu Zita između 14. i 17. februara, kao i u Valentuni između 22. i 24. februara, da pođu na jedno uzbudljivo filmsko putovanje koje govori više od običnog bioskopa.

BaNeFF 2019 turneja obići će još gradove u Švedskoj: Norrköping, Göteborg, Malmö, Västerås, Umeå, u Norveškoj - Oslo, Bergen i u Finskoj Jakobstad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи