S motivom na put

Udruženje "Vidovdan" u Meledu, kod Vićence, 3. februara, širom je otvorilo vrata majki i kćerki, Vesni i Marini Rusić, kako bi u prostorijama tog udruženja predstavile rukotvorine koje su iz matice stigle u dijasporu sa motivom. Upravo se tako i zove projekat - ”S motivom na put”.

"Naziv projekta S motivom na put, simbolizuje odlazak mladih na školovanje u inostranstvo i život u dijaspori. Na taj put se uvek nosi draga stvar - predmet, amajlija, ili generalno nazvano "motiv", nešto što podseća na Srbiju. S druge strane i mi, kada iz matice odlazimo u posetu našima u dijaspori nosimo "motiv", koliko god taj pojam široko doživljavali.

Projekat je nastajao i razvijao se u periodu od sedam godina, od 2011. do 2018. godine i označava krunu svih naših aktivnosti koje smo realizovali u tom razdoblju, istovremeno na dve lokacije, u Firenci i u Beogradu, u matici i u dijaspori, u Srbiji i u Italiji. Cilj je ostvaren, naš predstavnik u Italiji i prezenter na internacionalnom nivou, Marina Rusić, diplomirala je na masteru na Accademia di Belle Arti (Akademija likovnih umetnosti) u Firenci sa radom Beli Anđeo", objašnjava Vesna Rusić ime ovog projekta.

Druženje je proteklo uz čitanje stihova pesnikinje Rade Rajić-Ristić i malu retropsektivu o običajima u Istočnoj Srbiji, koje je predstavio Vojče Nestorović.  

"Zaista sam zadovoljan ishodom izložbe i drago mi je što smo mogli da primimo i ugostimo gospođe Vesnu i Marinu Rusić, kako bi nas potsetile na naše tradicionalne ručne radove i materijal - vunu. Sa velikim entuzijazmom smo učestvovali u realizaciji ove izložbe, a naše članice su učestvovale u radionici koju nam je gospođa Vesna organizovala tom prilikom demonstrirajući tehniku filcovanja. Zahvaljujemo se takođe i gospođi Jeleni Mladenović, predsedniku Udruženja srpskih privrednika Italije -U.S.P.I., koje je takođe podržalo realizaciju ove izložbe",  rekao je Dejan Mitić, predsednik Udruženja Vidovdan.

Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova, odnosno Uprave za dijasporu.

broj komentara 0 pošalji komentar