Ministar Vukosavljević sa delegacijom zajedničkog veća opština Vukovara

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa saradnicima primio je 6. februara šestočlanu delegaciju Zajedničkog veća opština Vukovar, predvođenu predsednikom Srđanom Jeremićem.

Tokom razgovora obe strane istakle su veliki značaj koji kultura ima za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, kao i važnost podrške koju Ministarstvo kulture i informisanja pruža Zajedničkom veću opština i drugim organizacijama srpskog naroda u Hrvatskoj.

Razgovarano je i o konkretnim oblicima saradnje kroz raznovrsne projekte i programske aktivnosti, kako u kulturnim dešavanjima tako i u oblasti informisanja. Na sastanku je takođe bilo reči o upotrebi ćirilice u Hrvatskoj, kao i problemima registrovanja srpskih škola kao škola nacionalnih manjina.

Konstatovano je da postoji visok stepen saglasnosti oko potreba srpske zajednice u Hrvatskoj i da će Ministarstvo kulture i informisanje nastaviti da pruža podršku u realizaciji programa i projekata.

Načelno je dogovorena pomoć Ministarstva kulture i informisanja u obezbeđivanju literature, organizovanju stručne edukacije kroz seminare, kao i pomoć u digitalizaciji arhivske građe i kulturnog nasleđa.

Zajedničko veće opština je jedina institucija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, osnovana na temelju međunarodno priznatih dokumenata sa zadatkom usklađivanja interesa i unapređenja položaja srpske etničke zajednice na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво