Ermitaž na obali Neve

Ekipa Programa za dijasporu RTS-a boravila je nedavno u Sankt Peterburgu i zabeležila priču o najvećem muzeju na svetu. U njemu je izloženo tri miliona eksponata, umetnička dela svih naroda sveta. Godišnje, ovaj muzej poseti oko četiri miliona ljudi.

Ermitaž je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja sveta, ako ne i najpoznatiji. U njemu je oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata. Izložena su umetnička dela svih naroda sveta. Čini ga šest velikih zdanja na obali Neve. 

"Ispred nas je najznačajnija, najvažnija zgrada na ovom trgu, zove se "Dvorski trg" a zgrada se zove "Zimski dvorac". Stalna rezidencija  ruskih careva, svih ruskih careva počev od Katarine II. Samo ova zgrada ima 1057 prostorija, 2000 vrata i prozora i 117 stepeništa. To je samo jedna od šest zgrada koje pripadaju Ermitažu" , ukratko o Zimskom dvorcu za RTS kaže dr Ivan Prijma, univerzitetski profesor srpskog jezika.

Tri miliona eksponata je ovde, ako bismo pokušali da ih vidimo sve, koliko vremena bi nam bilo potrebno?

"Evo, postoji brojka da ako čovek zastane pored svakog eksponata samo pola minuta trebaće mu šest godina jer dužina hodnika Ermitaža je preko 10 kilometara.", odgovara dr Ivan Prijma.  

Spremamo se da uđemo u salu gde je carski tron, kako se ulazilo i kako se dolazilo do cara?

"Išlo se velikim odnosno ambasadorskim stepenicama, penjalo se i onda u ovoj čekaonici, ovo je zapravo čekaonica, tu se čekalo. Ova sala se zove sala Grbova. Ovde, ako pogledate na glavne lustere na njima su grbovi ruskih gubernija. Njih je bilo 54, znači 54 grba i tu su se uglavnom okupljali guverneri, guvernatori tih gubernija pre nego što krenu sa izveštajima kod cara.", objašnjava dr Ivan Prijma.

Iz čekaonice kraljeva, ambasadora, guvernera idemo u glavnu prestonu salu. Prolazimo kroz vojnu galeriju koja je veoma važna za Srbe...

"Tako je, sada vidimo koliko je značajna ta sala, odnosno galerija iz 1812. godine, jer se ona zapravo nalazi između dve možda najvažnije, najznačajnije i najsvečanije sale a to je ta čekaonica gde su se okupljali sa sve grbovima, šampanjcem, zlatom i glavne prestone sale gde smo sad i vidimo zvanični presto carske Rusije. Sav je od srebra, pozlaćen, iza njega je grb carske Rusije- dvoglavi orao, kruna carske rusije i na lusterima su dvoglavi orlovi. Dvoglavi orlovi, što veli Dostojevski, što ih je Rusija uzela sasvim svesno od Vizantije i sa tim nasledila ne samo sjaj Vizantije nego i obavezu da štiti pravoslavlje. Vidimo ove vaze koje su od poludragog kamenja, vidimo azurit teget boje, malahit zelene boje, vidimo i divne parkete Ermitaža. Ovde je parket, recimo, rađen od 16 vrsta drveća i vidimo ogroman prostor za "reverans". Ranije, za vreme Katarine II ovde se klanjalo u više navrata.", kaže dr Ivan Prijma. 

Retko ćete videti Ermitaž ovako kako smo ga mi prikazali, mislim, bez posetilaca. Snimali smo u danu kada je muzej zatvoren za posetioce a to je ponedeljak. Iako Ermitaž na francuskom znači usamljeno mesto, ovaj svetski poznati muzej godišnje poseti oko četiri miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво