Svečana akademija u Mariboru povodom 800 godina samostalnosti SPC

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Crkvena opština u Mariboru i Ambasada Republike Srbije u Sloveniji, 26. januara 2019. godine, organizuju Svečanu akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od rođenja Katarine Kantakuzine Branković.

Ovaj veliki događaj će biti održan u Slovenskom narodnom gledališču (SNG), a televizija Slovenije i RTS su potvrdile prenos ovog događaja, koji će se izvoditi na srpskom jeziku.

Sam program Akademije bazira se na istorijatu naše pravoslavne Crkve u Sloveniji sve do današnjih dana. Njena istorija počinje 1434. godine, kada se srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković (rođ. 1419. godine) udala za Urliha Drugog, poslednjeg celjskog grofa. Sa sobom je dovela oko 200 pravoslavnih porodica i nekoliko sveštenika.

Scenario je poveren Ivani Dimić, uglednoj književnici i dramaturgu iz Beograda, dok će režiju potpisati Svetlana Dramlić iz Maribora. U program Akademije uključeni su umetnici iz Srbije i Slovenije.

„Ovom Akademijom želimo upoznati građane Republike Slovenije sa istorijatom naše Crkve u Sloveniji i time doprineti njenom boljem razumevanju. Takođe se nadamo da će jedan ovakav projekat dati dodatni podstrek za međusobno zbližavanje dva bratska naroda, slovenačkog i srpskog. Sam projekat je zahtevan logistički, a i veliki je finansijski poduhvat i ovim putem bih želeo da se obratim svim firmama i ljudima dobre volje, u nadi da će nam moći pomoći da istrajemo u ovom, za nas, zaista velikom poduhvatu, a sve u cilju promocije duhovnih vrednosti i srpske tradicije, a svakako predstavljanja Srbije i Srba u što boljem svetlu. Na Akademiju su pozvane visoke zvanice kako zemlje domaćina, tako i iz regiona, te Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici političke, diplomatske, verske i kulturne elite Republike Slovenije", rekao je sveštenik Milan Jovanović, jedan od organizatora ovog velikog događaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво