Kolo vodi Italijan Luka

I ove kalendarske 2019. KUD "Vidovdan" je organizovao doček pravoslavne, Srpske nove godine u restoranu Alla campagna u Trisinu, kod Vićence.

Na proslavi  je bilo više od dve stotine gostiju. Domaćine je najviše obradovalo to što je bilo i puno Italijana koji su zaigrali srpsko kolo. Kolovođa je bio italijanski student Luka Krako (Luca Cracco), poznat po velikoj ljubavi prema srpskom narodu i kulturi, toliko da je za diplomski rad na fakultetu Ca'Foscari u Veneciji izabrao temu Srbi i srpska kultura.

"Za mene je velika čast da prisustvujem jednoj ovakvoj proslavi, nalazim se direktno među ljudima koje volim i cenim i iz tog razloga sam izabrao ovaj narod da proučavam  i neizmerno zavoleo; shvatio sam koliko Srbi drže do svojih običaja iako daleko od domovine. Letos sam obišao Istočnu Srbiju i upoznao Srbe i Vlahe; upoznao njihovu simbiozu i u Italiji i u domovini. Oduševljen sam srpskim jezikom toliko da sam počeo da uzimam privatne časove od profesorke Rade Rajić Ristić koja mi je još više približila srpski narod i kulturu da sam počeo redovno da posećujem i učestvujem u kulturnim manifestacijama i događajima udruženja Vidovdan", istakao je Luka Krako.

Dejan Mitić, predsednik udruženja Vidovdan je pozdravio goste.

"Iako smo daleko od ognjišta poštujemo naše običaje i kulturu i trudimo se da je održimo i da je sa ponosom pokažemo i našim sugrađanima, Italijanima, koji nas sve više upoznaju i podržavaju. Srbi i Vlasi zajedno pokazuju Italijanima kako se voli domovina i kako nijedan princip bratskih naroda bivše Jugoslavije nije izumro i da ta ljubav nikad nije prestala da ih vodi na putu recipročnog poštovanja", rekao je Mitić.

Srpska muzika i kolo najavile su dolazak Srpske nove 2019. godine.

Član udruženja Vidovdan, Vladiša Buzejić iz Bukovske kod Kučeva je sa ponosom izjavio:

"Drago mi je kad vidim moje Vlahe, rame uz rame sa Srbima, što među nama nije nikad bilo razjedinjenosti, što se poštujemo i radujemo svi zajedno, na jednom mestu, što delimo i patnju i radost srpskog naroda, jer jedna nam je majka - država Srbija".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи