Novogodišnja radost za mališane u Salcburgu

Na veliku radost mališana, koji pohađaju nastavu srpskog jezika u Salcburgu, podeljeni su novogodišnji paketići. Za "slatko zadovoljstvo" potrebno je zahvaliti "Zajednici srpskih klubova pokrajine Salcburg", koja je pokrenula inicijativu i obezbedila poklone. Ovoj veseloj svečanosti, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice gde se i održava nastava, prisustvovali su đaci sa roditeljima, predstavnici klubova i nastavnice: Ivana, Snežana, Mirjana i Tanja.

Škola ćirilice u Salcburgu, otvorena u martu ove godine, uspešno je stigla do polugođa nove školske godine. Većina dece koja su pohađala nastavu od osnivanja i dalje je redovno prati na veliko zadovoljstvo roditelja i nastavnica. Časove pohađa 36 đaka u dve smene i njihov broj se srazmerno uvećava na svake dve-tri nedelje, za Program za dijasporu RTS-a javlja učiteljica  i koordinator Ivana Panić Kladarin.

Deca različitog uzrasta od 6 do 14 godina aktivno prate nastavu i pokazuju sve veći napredak, ne samo u proširivanju znanja maternjeg jezika već kroz druženje postaju jedinstvena celina bez obzira na razliku u godinama.

Osim edukacije, osnovni cilj časova je da se deca, družeći se, međusobno dobro upoznaju i da u razgovoru koriste srpski jezik. Zato se tokom lepih dana nastava odvijala i u prirodi, pored salzburškog jezera.

Pre mesec dana, svaki učenik je dobio svoj Bukvar što je izazvalo veliko oduševljenje. Deca su samostalno počela da ga istražuju kod kuće, sami predlažu šta će se raditi iz njih, uče napamet poeziju po izboru i sledećeg časa se javljaju da recituju, a već su počeli da pristižu i samostalni pismeni sastavi inspirisani nekom od priča iz Bukvara.

Osnovna želja učenika, koju su iskazali na svom prvom času - da nauče ćirilicu, polako postaje stvarnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара