Afrika i Srbija na vezi – Srbi u Bocvani, RTS Svet, 20.45

Ekipa Programa za dijasporu RTS-a boravila je nedavno u Bocvani. Ekskluzivni materijal pogledajte u emisiji "Srbi u Bocvani", na RTS Svet u 20.45.

Pored crkve Sv. Toma u Johanesburgu, koja je sazidana pre 40 godina, podignut je i drugi srpski hram na "crnom kontinentu".

Hram Sv. Sava sazidan je u glavnom gradu "zemlje dijamanata", Gaboroneu, i prvi je i jedini pravoslavni hram u Bocvani, najbogatijoj zemlji na drugom po redu najmnogoljudnijem kontinentu.

Za svega četiri meseca, izuzetno dobro organizovana Srpska zajednica u Bocvani, obezbedivši zemljište u najelitnijem delu Gaboronea, naselju Pakalane, sazidali su crkvu Sv. Sava koja će izvesno ući i u turističku ponudu prestonice zemlje dijamanata i zlata.

Tim povodom, prvi put je jedan srpski patrijarh kročio na afričko tle, pa će 26. oktobar 2018. biti zapamćen kao istorijski momenat za Srbiju, srpsku crkvu i srpski narod svuda u svetu.

Srbi inače Afriku naseljavaju od kraja 18. veka, a srpska zajednica u Bocvani postoji 7 godina.

Porodica najuglednijeg građanina Bocvane srpskog porekla, uvaženog privrednika, Milivoja Nikolića, poreklom iz Loznice, donirala je plac, a oko 150 Srba koliko ih trenutno živi i radi u ovoj afričkoj zemlji, uz pomoć prijatelja iz Kine, Afrike, Amerike, Grčke, Srbije i uz veliko uvažavanje vlade Bocvane, uspeli su da sazidaju srpsku crkvu.

Na taj način srpska dijaspora u Gaboroneu, dodatno je dala svoj doprinos ne samo Srbiji već i zemlji prijema Bocvani, ali i čitavoj Africi gde se ove godine obeležava 40 godina pravoslavlja.

Oktobra ove godine, posle 18 godina, uspostavljeni su i diplomatski odnosi na nerezidencijalnoj osnovi. Zahvaljući angažmanu ambasade Srbije u Pretoriji, a uz veliku pomoć uglednih pojedinaca u Bocvani, našeg ambasadora u JAR Božina Nikolića primio je predsednik Bocvane, Mogvetsi Masisi.

Jelena Đorđević Popović novinarka i tv voditeljka RTS-a, urednica emisije „Srbija na vezi" i autorka serijala „Afrika i Srbija na vezi", posle pet realizovanih emisija sa afričkog kontinenta, ponovo donosi ekskluzivne snimke iz Južnoafričke republike i Bocvane.

Emisiju možete gledati i na RTS Planeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара