Dani srpske kulture na Islandu

"Dani srpske kulture" biće održani su u Rejkjaviku od 9. do 11. novembra 2018. Organizator ovog festivala koji se drugi put održava na Islandu je Srpski kulturni centar na Islandu u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije (Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu) i Bio Paradisom. Ove godine festival je bio posvećen srpskoj kinematografiji.

"Dani srpske kulture"  zvanično su otvoreni 9. novembra u 17.30  u Bio Paradisu, posle čega su, tog vikenda, prikazana četiri srpska filma.

Na ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovali su počasni gosti festivala, reditelji Miloš Škundrić, Nikola Kojo i Vuk Ršumović, koji su predstavili svoje filmove i odgovarali na pitanja posetilaca.

"Srpski film se može opisati kao neobična i atipična, ali pre svega originalna umetnost. Generalno, srpski film odlikuje se realističnošću i veoma često surovim "crnim" humorom, što je posledica ratova i teškog načina života u pojedinim periodima u Srbiji i regionu. Oni oslikavaju poznatu karakternu crtu srpskog naroda da i u najgorim godinama i situacijama ljudi uvek nađu put do smeha pa makar i kroz suze. Uz srpske filmove se možete jednako smejati i plakati, ali jedno je sigurno: nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Srpska filmska umetnost će vam svojom autentičnošću i originalnošću zasigurno ponuditi nezaboravno filmsko iskustvo.", navodi se u saopštenju organizatora.

"Dani srpske kulture" svečano su zatvoreni u kulturnom centru Hanesarholt posle "Večeri sa pediteljima" u kojoj su posetioci mogli da upoznaju reditelje, razgovaraju sa njima, provire u svet kinematografije i okruženje u kom srpski kinematografi stvaraju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара