Autorska prava i na pozajmljene knjige iz biblioteke, uskoro i u Srbiji

U Talinu (Estonija) je krajem oktobra održan dvodnevni seminar o implementaciji i primeni sistema autorskih prava na pozajmljivanje knjiga iz biblioteka u zemljama EU. Seminar pod nazivom "Rublic lending right", okupio je na dvodnevno radno zasedanje predstavnike 11 zemalja: Estonije, Norveške, Finske, Latvije, Litvanije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Mada je Srbija jedna od prvih članica Evropske asocijacije pisaca, sa uvođenjem naplate autorskih prava na knjige pozajmljene iz biblioteka - još nije počela. Zahvaljujući Miodragu Jakšiću, članu UO Udruženja književnika Srbije i Gordani Vlajić, članici UKS-a, naša zemlja se najzad priključuje ovoj inicijativi koja je zaživela u više zemalja EU.

Srbija je, prema rečima Mirijam Diokarec, generalne sekretarke Evropske asocijacije pisaca, još pre više od 10 godina, među prvima pristupila ovoj evropskoj organizaciji. Ovo je prvi put da su se predstavnici Udruženja književnika Srbije odazvali pozivu iz Brisela. Naši predstavnici su bili Miodrag Jakšić, član UO Udruženja književnika Srbije i Gordana Vlajić, takođe književnica i članica ovog Udruženja.

Miodrag Jakšić je, ističući važnost implementacije ovog sistema i u bibliotekama Srbije, izneo spremnost naše zemlje da se krupnim koracima pridruži zemljama EU koje ovaj sistem najuspešnije sprovode, kao što su, na primer, Norveška, Švedska i Slovenija, ali i eksplicitno zatražio podršku Brisela, odnosno Evropske asocijacije pisaca.

Nakon izlaganja Miodraga Jakšića, gospodin Trond Andresen, sekretar za inostrane poslove norveške Asocijacije pisaca i prevodilaca (NFFO), koja je i suorganizator ovog seminara, pohvalio je izjavu Miodraga Jakšića, nazvavši je jasnom i iskrenom, i obećao traženu pomoć.

"Ovo je istorijski trenutak za status srpskih pisaca, prevodilaca, ilustratora... Pošaljite nam precizne zahteve u cilju što efikasnije realizacije zakonske regulative i primene naplate autirskih prava na pozajmljivanje knjiga iz biblioteka, i mi ćemo vam dati neophodnu podršku i pomoć", izjavio je Andresen.

"PLR" je skraćenica od "Public Lending Rights", a "PLR" sistem je implementacija i primena obračuna i isplate autorskih prava piscima, prevodiocima, ilustratorima... na pozajmljivanje knjiga iz biblioteka.

Učesnici seminara u Talinu su se složili da je uspešna primena "PLR" sistema nemoguća bez podrške državnog Ministarstva za kulturu kao i zajedničke kampanje svih učesnika u procesu nastajanja knjiga poezije, proze, dečjih i knjiga za odrasle, slikovnica, enciklopedija, zajedničkih publikacija, naučnih studija... kao što su pisci, prevodioci, ilustratori, fotografi...

Naši predstavnici će intenzivirati napore za uvođenje "PLR" sistema u Srbiju što bi doprinelo egzistencijalnom i društvenom statusu kreativaca koji rade na nastanku knjige, kao i međunarodnom statusu Srbije koja prati unapređenje položaja kulture i radnika u kulturi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара