“TradicijaNova” drugi put u Beogradu

U Beogradu će se u organizaciji Nacionalnog ansambla "Kolo" od 1. do 5. novembra na više lokacija, održati drugi po redu međunarodni samit “TradicijaNova”, posvećen budućnosti tradicionalne narodne igre – plesa, pesme i muzike. Samit će obuhvatiti nekoliko različitih oblika istraživanja, stvaranja i izvođenja tradicionalnog stvaralaštva.

U sklopu konferencije, naučnici i umetnici iz nekoliko različitih disciplina će predstaviti savremene trendove u folkloru, modernom plesu i dramskoj umetnosti.

Ovogodišnji učesnici konferencije koja će se održati u Privrednoj komori Srbije, dolaze iz različitih delova sveta, iz Amerike, Jordana, Engleske, Hrvatske, Kanade, Irske, Bosne, Letonije...

Kreativna radionica će uz saradnju sa beogradskim dramskim umetnicima i učešćem ansambala iz Hrvatske, Irske i Srbije, tokom četiri dana trajanja u Bitef teatru, ispitivati scensku reprezentaciju obrednih činova, i uticaj koji rituali imaju na tradiciju narodne igre i muzike. Takođe, na četiri lokacije u Beogradu - Kombank dvorani, Bitef teatru, Bitef Art-kafeu i Ateljeu 212 održaće se koncerti u kojima će biti prikazani tradicionalni i novi oblici umetnosti narodne igre.

Prvog novembra u Kombank dvorani, Nacionalni ansambl "Kolo" i "Lado", održaće zajednički koncert "Ruku Pod Ruku 2.0". To će biti drugi zajednički nastup ova dva ansambla u Beogradu posle 27 godina pauze.

Sledećeg dana, u "Bitef Teatru" od 20 časova, Odsek za narodnu igru Baletske škole u Novom Sadu će izvesti "Melting Pot". Kroz pet različitih delova "Melting Pot" preispituje upotrebu narodnog plesa i muzike na sceni u savremenom kontekstu polazeći od pretpostavke da granice u stvari ni ne postoje i da je sve oko nas folklor.

Ansambl "Kolo" će tom prilikom izvesti "Srpsku fantaziju" igru u koreografiji Bojane Robinson na muziku savremenog srpskog kompozitora Aleksandra Sedlara. Ansambl "Lado" će istoga dana u "Bitef Art kafeu"  predstaviti vokalni program „Lado Elektro 2.0".

U Ateljeu 212, "TradicijaNova" i Ansambl "Kolo" će 3. novombra imati čast da predstave Irsku svetsku akademiju muzike i plesa sa Univerziteta Limerik, koja će beogradskoj publici predstaviti tradicionalno irsko muzičko i plesno nasleđe, ali u potpuno savremenom ruhu.

O predstojećem Etno samitu "TradicijaNova", Vladimir Dekić, direktor ansambla "Kolo", izjavio je:

Da, mi smo tu da čuvamo tradiciju, istoriju i prošlost kulture Srbije. To radimo prethodnih 70 godina i radićemo narednih 170. To je u srži našeg postojanja i naše misije, i to se nikada neće promeniti. Međutim, mi želimo i moramo da se menjamo sa vremenom, ne samo da bismo mu se prilagodili, već da bismo ga oblikovali i usmeravali u budućnost kakvu mi želimo. To je ideja iza "TradicijeNove" i posle prvog izdanja festivala, ovaj, novi, drugi ide korak dalje u postizanju tog cilja. Takođe, uvereni smo da će naredni biti još uspešniji od ovog i da će se taj konstantni napredak, to osvajanje novih prostora ponavljati iz godine u godinu."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво