PKUD "Sveti Nikola" širi srpsku kulturu po svetu

U Mariboru je održan 4. festival folklornih grupa iz štajerskih regija.

Veliki broj Srba koji žive u raznim državama na šest kontinenata pokušava na sve načine, da svojim sugrađanima pokažu kulturu srpskog naroda.

Želja im je da se od zaborava sačuva srpska kultura, tradicija, običaji, pesma i igra. Tako je bilo i u slovenačkom gradu Mariboru gde je u subotu 20. oktobra PKUD "Sveti Nikola" iz Maribora organizovalo festival folklornih grupa pod imenom: "Hajd povedi veselo". Na to druženje srpskih društava, koje se svake godine održava u ovom gradu na Dravi stižu folklorne grupe iz austrijske i slovenačke Štajerske.

Zamišljen je kao jednodnevni folklorni susret grupa iz Slovenije i austrijske Štajerske. To je bio pravi revijalni nastup domaćih i stranih folklornih grupa učesnica festivala.

Sa svojim folklornim grupama učestvovala su društva: KUD "Sveti Sava" iz Graca, prestonice austrijske Štajerske, KUD "Zasavje" iz slovenačkog Trbovlja, društvo "Srpske pravoslavne zajednice" iz slovenačke Koruške i domaćini Prosvetno kulturnog umetničkog društva "Sveti Nikola" iz Maribora.

Na ovom festivalu organizatori su predstavili deo srpske kulture.

Ova manifestacija je jedna od značajnih kulturnih manifestacija u slovenačkoj Štajerskoj sa kojom organizatori žele da zadrže živim istoriju, tradiciju i folklor Srbije. Pozornost posvećuju muzici, plesu, kostimima i običaja iz raznih krajeva u kojima žive Srbi i na taj način sačuvati stare običaje od zaborava.

Promociji srpske kulture i folklora prisustvovali su i predstavnici crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkve iz Maribora, na čelu sa parohom Savom Kosojevićem i predstavnici drugih kulturnih društava iz Slovenije i Austrije.

Veliki uspeh organizatora je taj, da su na festival pozvali i veliki broj najmlađih članova srpskih društava koji će srpsku kulturu i tradiciju prenositi po svim krajevima u kojima žive Srbi.

Da je ovaj Festival veoma uspešan dokaz je i taj, da ga svake godine sufinansira "Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti".

Na kraju su organizatori podelili zahvalnice svim učesnicima festivala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво