Milija Belić predsednik međunarodnog žirija u Kranju

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik i teoretičar umetnosti, izabran je za predsednika međunarodnog žirija ovogodišnjeg sedmog po redu Festivala likovnih umetnosti u Kranju. Festival se pod nazivom „Geometrija, racionalnost pogleda“ održava od 27. septembra do 04. novembra 2018. na sedamnaest lokacija u gradu i okupiće preko 130 umetnika iz 24 zemlje.

Glavna izložba c'e se fokusirati na međunarodnu scenu, posebno na Pariz i na izložbu „Cinetique", čiji je Belić inicijator i komesar, zatim na pokret „Madi" i na pionira geometrijske apstrakcije Viktora Vazarelija.

Izložba „Cinetique", na kojoj je zastupljeno, osim Belića, još dvadeset umetnika iz deset zemalja i koja je imala svoju parisku premijeru oktobra prošle godine, nastavlja tako svoju evropsku turneju. Posle Francuske, Mađarske i Slovenije, izložba će biti predstavljena i u Nemačkoj, u bavarskom gradu Stofen, početkom sledeće godine.

Ovo je još jedno od priznanja našem umetniku koji već više od tri decenije gradi karijeru na relaciji između Beograda, gde je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, i Pariza, gde je, na Sorboni, sa uspehom odbranio doktorsku tezu iz domena nauka o umetnosti.

Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kojoj je i sam blizak u svom kreativnom radu, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво