Srbi u Švajcarskoj

Srpsko kulturno društvo u Dibendorfu uključuje se u obeležavanje 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata promocijom knjige “Srbi u Švajcarskoj-1863-1918” pisca Živka Markovića.

Živko Marković u novoj knjizi, "Srbi u Švajcarskoj - 1863-1818" na više od 1000 strana, daje pregled odnosa Srba i Švajcaraca u vremenskom periodu od 150 godina.

Autor je pošao od činjenice da su u Švajcarskoj studirali srpski državnik Nikola Pašić, srpski pesnik Jovan Dučić, srpski pravnik Slobodan Jovanović, srpski književni istoričar i kritičar Jovan Skerlić, srpska fizičarka Mileva Marić, srpski hemičar Simo Lozanić, srpski novinar Pera Todorović, prvi srpski socijalista Svetozar Marković, srpski teolog Nikolaj Velimirović, i niz drugih poznatih Srba.

Do pojave Markovićeve knjige smatralo se da je u Švajcarskoj od 1863. pa do kraja Prvog svetskog rata studiralo oko 300 srpskih studenata, međutim - Marković je dugogodšnjim istraživačim radom otkrio i dokazao, imenom i prezimenom, na osnovu školskih dokumenata, da je u ovoj alpskoj zemlji u tom periodu studiralo više od 800 Srba.

Šta su radili Srbi za vreme Prvog svetskog rata, kako su širili istinu o srpskim borbama i žrtvama palim za slobodu, kako su humani Švajcarci sakupljali pomoć za srpski narod, srpske đake i studente, srpske zarobljenike u logorima, ali i kako su branili Srbe istinom pred svetom? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja nalaze se među koricama knjige "Srbi u Švajcarskoj - 1863-1818".

Živko Marković je dugogodišnji član i saradnik Srpskog kulturnog društva, u kome je održao mnoga predavanja o našim ljudima koji su u živeli u Švajcarskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво