Midar stiže u Srbiju

Ilija Šaula, srpski književnik koji živi i stvara u američkoj državi Pensilvaniji, promovisaće tokom ovog meseca svoj prvi roman u tri najveća grada naše zemlje.

Nakon „krštenja" u Torontu, roman-prvenac Ilije Šaule, „Midar", stiže u Srbiju. Prva promocija je održana 12. oktobra u Izdavačkoj kući „Prometej" u Novom Sadu, a slede i dve beogradske, 15. oktobra od 19 sati u Udruženju književnika Srbije i 18. oktobra isto od 19 sati u Matici iseljenika i Srba u regionu. 

Nišlije će takođe imati priliku da čuju o „Midaru", i to 17. oktobra od 19 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac". Svi zainteresovani koji ne stignu ni na jednu od ovih lokacija očekuje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, od 21. do 28. oktobra, na kojem će se „Midar" naći na štandu Izdavačke kuće „Alma".

Recenzenti „Midara" kažu da naslovni junak sa sobom (do)nosi „dah neke vekovima, možda i milenijumima stare tajnovitosti, istovremeno opor i svež miris gustih i divljih šuma, visokih planinskih vrhunaca, mračnih dubodolina i još mračnijih pećina" (Ranko Pavlović); da je u pitanju „velika filozofska ispovest" i da je Šaula „izbegao zamku i izazov da napiše čistu filozofsku knjigu, već vešto i domišljato primenjuje formu romana" (Zdravko Malbaša); da je to „sažet, efektan i izazovan umetnički prikaz prošlosti, sadašnjosti i večnosti, radosti i patnje, smisla i besmisla, prolaznosti i trajanja" (Milica Jeftimijević Lilić).

Šaula je potekao sa Korduna, te u pensilvanijskom Vest Česteru vodi istoimenu književnu radionicu koja objavljuje prvence nadarenih stvaralaca. Do sada je napisao sedam knjiga poezije i proze, od kojih je jedna od najpoznatijih pretposlednja „Bulevar svetlosti - promisli o životu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво