Festival srpskog filma u Čikagu

Festival će otvoriti Film "Zaspanka za vojnike" i glumac Tihomir Arsić.Specijalni gost festivala biće reditelj Slobodan Šijan, sa digitalno-restauriranim filmom "Ko to tamo peva". Najavljen je i dolazak Miloša Bikovića, koji bi trebao da se pokloni publici posle prikazivanja filma "Južni vetar".

"Zaspanka za vojnike", reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen po motivima „Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, premijerno će biti prikazan 1. novembra u Beogradu u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, u kome je srpska vojska odnela istorijske pobede.

Festival će zvanično otvoriti u ime Vlade Srbije, specijalni savetnik Ministarstva kulture i glumac Tihomir Arsić. Specijalni gost Festivala biće srpski reditelj Slobodan Šijan, koji će se pokloniti publici i razgovarati o svom antologijskom filmu "Ko to tamo peva".

 

"Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić i motivima Srpske trilogije Stevana Jakovljevića, je po mišljenju mnogih filmskih poslenika najbolji srpski film u ovoj godini .

 

Stevan Jakovljević, je bio profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dolazi na 20. godišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, Petom tobdžijskom baterijom. U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra čija se sudbina saznaje na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspevala da iznese tolike vojne poduhvate, jer je jedan čovek, poručnik, nadređeni svesno žrtvovao svoj život, pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika. 

"Film je jedna patriotska čitanka. On se pre svega obraća mladim ljudima. Zato nemamo nijednu psovku u filmu, sem jedne, i to na kraju, kao u "Maršu na Drinu", ali kažem to mi je bio uzor", navodi reditelj Predrag Antonijević. 

 Ulogu oca vojnika Radojka u ovom filmu ima tumači glumac Tihomir Arsić. 

"Radujem se što ću se u filmu pokloniti u ime velike filmske ekipe koja je stvarala ovaj film koji je obeležio reditelj, moj dobar prijatelj Gaga Antonijević. To je film koji nam je nedostajao jer je svedočanstvo vremena o kome se nedovoljno zna. Veliča snagu srpskog naroda i naših sunarodnika koji su neizmerno voleli svoju zemlju i koji su u svakom trenutku bili spremni da daju svoj život za otadžbinu. I mnogi su to učinili. Veliko im hvala za to. Ovo je sećanje na njih. Ovo je zahvalnost za one koji su dali svoj život za svoju otadžbinu. Hvala Gagi i svima koji su učestvovali u ovom velikom projektu kojim ćemo obeležiti 100 godina od okončanja velikog rata, ali i 100 godina prijateljstva sa Amerikom, sa kojom smo u vreme predsednika Vudroa Vilsona i našeg Mihaila Pupina imali sjajne odnose. Verujem da će se to prijateljstvo obnoviti i ovakva podsećanja su podsticaj za to. Bićemo srećni ako sa nama bude i gradonačelnik Čikaga, jer su Čikago i naš Beograd bratski gradovi" - kaže Tihomir Arsić i nastavlja: 

Iako sam obišao ceo svet, nisam do sada bio u Americi. Bio sam u Kanadi, ali za Ameriku je uvek trebalo vremena. Amerika je velika zemlja i potrebno je vreme da je obiđete. U Americi imam puno prijatelja. Naročito imam prijatelje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vladika Longin je moj stari prijatelj, koga neizmerno cenim, poštujem i volim. Verujem da će i on doći na amričku premijeru ovog filma. Očekujem da će organizatori i naša Ambasada i Generalni konzulat organizovati prigodnu izložbu posvećenu pomenutim velikim godišnjicama. Srbi i naši američki prijatelji zaslužuju da im se predstavimo na najlepši način. Film kojim se predstavljamo je blagoslovio i naš Patrijarh Irinej, kada je u Patrijarhijskom dvoru primio vodeći kreativni tim produkcije tog filma. Verujem da ću uspeti i da te nedelje posetim Novu Gračanicu na Trećem jezeru i da se posle Liturgije u sali obratim našim ljudima jednim posebnim programom. Verujem da će u tome uživati. A za sledeću godinu planiram da se u Čikagu i još nekim američkim gradovima, gde u većem broju žive naši ljudi, predstavim jednim posebnim patriotskim programom - "Od Kumanova do Kajmakčalana", čiji je smisao borba protiv asimilacije i očuvanje nacionalnog identiteta.
Priču o onome šta sve nameravamo da činimo nastavićemo uskoro. Vidimo se u Čikagu!
", zaključio je jedan od najistaknutijih srpskih umetnika Tihomir Tika Arsić.

U filmu igraju i Aleksandar Berček, Ivan Đorđević, Marko Gvero, Nenad Okanović, Radoš Bajić, Tihomir Arsić, Nikola Ilić, Marko Pavlović, Stefan Radonjić, Petar Kokinović, Jovan Gulan i drugi. Producent filma je srpska filmska kuća „Komuna", koju predvodi Maksa Ćatović.

Aleksandar Vlajković, selektor Festivala koji u saradnji sa direktorkom Festivala Slavicom Petrovićem utvrđuje program otkrio je  da će repertoar vrlo uskoro biti završen i objavljen:

Imamo, kao i uvek veliku ponudu filmova i pored 4 igrana filma imaćemo i 4 dokumentarna filma. Moramo biti iskreni i reći da je ovogodišnja filmska produkcija igranih filmova bila skromnija nego inače. Ipak, sigurni smo da će to biti najbolji filmovi. Nama producenti nude mnoge filmove, ali su naši kriterijumi visoki. Siguran sam da je naš izbor srpskih filmova bolji nego na većini festivala u Srbiji. Mi imamo dobru produkciju dokumentarnih filmova i tu imamo problem da od velikog broja dobrih filmova izaberemo najbolje.

Od dobrih igranih filmova očekujemo da će na Festivalu biti prikazan „Južni vetar". To je film o beogradskom podzemlju i mnogo čemu drugom. To je film za one koji vole uzbudljive akcije, vratolomnu vožnju, koji vole nežne mangupe sa beogradskih ulica, koji tragaju za biljim životom ... Reditelj i scenarista Miloš Avramović, koji je i producent filma rekao je da je saglasan da se film prikaže. Glavna zvezda filma i naše filmske scene Miloš Biković je upoznat sa tim i pokušava da uklopi ranije preuzete obaveze sa terminima festivala. Svi veruju da će se kockice složiti" - kaže Vlajković.

Proslavljeni slavni srpski reditelj Slobodan Šijan sigurno dolazi. Žao nam je što i scenarista Siniša Kovačević ne može da dođe, jer on izbegava let avionom. Direktorki Slavici Petrović dolazak Šijana je već potvrđen. Zahvalni smo direktorki „Centar filma" u čijoj produkciji je proizveden taj antologijski fim i što će se naći na našem Festivalu. Šijan se raduje susretu sa čikaškom publikom i što će biti u prilici da sa njima razgovara posle projekcije filma. Bez obzira što su mnogi taj film videli bezbroj puta i što znaju mnoge dijaloge iz filma ovo će biti potpuno nov doživljaj tog filma. Taj film je nastao pre skoro 40 godina, a i dalje je aktuelan. Nije isto gledati taj film na televizoru i velikom ekranu u društvu prijatelja. Siguran sam da će svi u tome uživati. Biće naravno i navijanja za određene situacije. Setite se one scene, kada Pavle Vujisić kaže Aleksandru Berčeku - „I tata bi sine"!.

Nažalost od 12 profesionalnih glumaca koji su učestvovali u tom filmu samo je četvoro živih - Berček, Neda, Štimac i Bora Stepanović. „Ko to tamo peva" je prvi digitalno restaurirani film. Predložili smo da i ostali restaurirani filmovi „Centar filma" i drugih, naknadno budu prikazani u više američkih gradova u kojima u većem broju žive naši ljudi. „Ko to tamo peva" je jedan od naših najboljih filmova svih vremena i zato ga treba ponovo videti! - zaključuje Aleksandar Vlajković, selektor festivala u Čikagu i poziva publiku da što pre rezervišu karte za Festival.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво