Monodrama "Čučuk Stana" u Cirihu

U Cirihu je proteklog vikenda u organizaciji Dragana Đerića vlasnika knjižare-galerije "Freska", održana monodrama "Čučuk Stana" kojom se publici predstavila glumica Mira Đurđević.

Iz pera Rajka Đurđevića u režiji Gruzijke Cizane Murusidze, nastala je snažna monodrama Čučuk Stana koja je potkrepljena i istorisjkim činjenicama koju nam sa scene donosi glumica fantastičnog talenta, Mira Đurđević, saznajemo od dr Miška Jovanovića.

Monodrama govori o životu srpske i grčke heroine Čučuk Stane koja je bila žena hajduk Veljka Petrovića i velikog grčkog junaka Jorgakisa Olipiosa, rođene krajem 18. veka u selu Sikole blizu Negotina, a sahranjene pod Olimpom.

Mira Đurđević je svojim izuzetnim glumačkim talentom, upečatljivo, uz snažne i emotivne dramske naboje relistički prikazala život ove vanvremenske žene, koja je upravo svojom snažnom ličnošću, izraženim temperamentom i jakim karakterom ostavila neizbrisiv trag u istoriji Srbije i Grčke, a nepravedno je zaboravljena.

Publika je bez daha propratila ovu istovremeno neobičnu, zanimljivu, ali sa druge strane veoma tešku i emotivnu priču. Mnogi su na momente plakali, tugovali, preživljavali njenu sudbinu, ali se i nasmejali uz vrcav duh heroine i njenih pustolovina.

Gumica Mira Đurđević je ove večeri jednostavno vladala scenom i snažnim dramskim uživljavanjem uspela da publiku iz stvarnosti premesti u daleki 18. vek i teška vremena pod turskim ropstvom. Mnogi su te večeri saznali i neke nove istorijske činjenice o našoj heroini Čučuk Stani.

"Zaista sam oduševljen monodramom Čučuk Stana koju nam je snažnim glumačkim izrazom predstavila sjajna glumica Mira Đurđević. Publika odavno nije prisustvovala ovako snažnoj i emotivnoj predstavi, koja pored toga obiluje i nekim sasvim novim istorijskim podacima i činjenicama iz vremena turskog osvajanja i života Čučuk Stane. Monodrama je jedan zahtevan, ako ne i najteži oblik izvođenja u pozorištu i nije ni malo laka za igranje. Ako se uz sjajan tekst poklopi maestralan glumački talenat, autentični kostim, rekviziti i muzika, onda se dešava da publike ostane bez daha i da na nogama isprati i dugim aplauzom nagradi glumicu. Jednostavno, sjajan i raskošan talenat glumice Mire Đurđević doprineo je da publika bude oduševljena", rekao je dr Miško Jovanović za Program za dijasporu RTS-a.

Kreatorka Verica Rakočević Kuzmančević je uradila kostim, a umetnička slika Čučuk Stane (vizuelno rešenje sa plakata) rađena je u stilu hiperrealizma tehnikom ulja na platnu ikonopisca Milana Cvjetićanina.

Te večeri glumica Mira Đurđević je uspešno oživela lik i dela Čučuk Stane, a publika u Cirihu je svakako svojim prisustvom doprinela da lik i delo naše heroine Čučuk Stane spase od zaborava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи