Dimitrije Vasiljević u trci za četiri Gremi nominacije

U trci za nominacije za 61. Gremi nagrade nalazi se i pijanista i kompozitor Dimitrije Vasiljević (33). Ugledna diskografska kuća Ropeadope Records uvrstila je u konkurenciju i album "Accidental Nomad" ("Slučajni nomad") našeg umetnika i to u čak četiri kategorije – za Najbolji savremeni instrumentalni album, za Najbolji džez instrumentalni album, za Najbolju instrumentalnu kompoziciju i za Najbolji instrumentalni aranžman.

"Tema ovog albuma je, kako to i sam naslov kaže, fenomen lutanja vođenog višim ciljem koga često nismo ni svesni, ali koji je teledirigovan negde odozgo. Na njemu sublimiram neka iskustva svog dosadašnjeg lutanja po svetu, dok muzički ostajem veran svom stilu koji je miks srpske tradicionalne muzike, klasičnog nasleđa i modernog džeza. Ovaj album za cilj ima da ispita spoljašnji svet i sve one uticaje koje doživljavamo spolja", kaže Vasiljević.

Na ovom albumu oformio je kvintet koji čine njegovi prijatelji, takođe vrhunski muzičari.

Dimitrije Vasiljević je rođen u Beogradu gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje u Muzičkoj školi Josip Slavenski, a potom je 2007. diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti. Nakon toga je diplomirao na Berkli muzičkom koledžu u Bostonu, čiji je bio stipendista i gde je dva puta nagrađivan za posebna dostignuća na klavirskom odseku. Master studije je završio na Njujorškom univerzitetu, a doktorirao na Univerzitetu Ilinois. Danas je docent na Zejvier Univerzitetu Luizijana (Xavier University of Louisiana) u Nju Oreleansu. Accidental Nomad je njegov treći album. Pre toga objavio je solo klavirski album "Metaphor" i autorski The Path of Silvan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво