Skulptura Luke Radojevića krasi kineski grad Tonghe

Naš mladi, u svetu već poznati i priznati vajar, Luka Radojević, boravio je od 15. avgusta do 4. septembra u kineskom gradu Tonghe, gde su njegovi kineski asistenti na osnovu prethodno urađenog modela uradili javni projekat iz ciklusa "Trojstvo" - skulpturu u metalu dimenzija 500 x 400 x 300 cm, koja će biti postavljena u parku-galeriji skulptura u ovom kineskom gradu.

Organizaciju, logističku i finansijsku podršku u organizovanju izrade i postavljanju skulpture je omogućila opština Tonghe i Ministarstvo kulture Kine.

"Imao sam veliku čast, da kao umetnik, koji svojim radom i delima već duži vremenski period stvara i izlaže u Kini, na predlog Ministarstva kulture ove velike i prijateljske zemlje, dobijem plaketu i time postanem počasni građanin Opštine Tonghe. Tako je, sticajem okolnosti, i ovaj meni dragi grad postao uvek rado posećena destinacija na mojim radnim putovanjima po svim meridijanima. I to je dodatni podsticaj za mene, da i dalje svojim aktivnostima nesebično doprinosim još čvršćim vezama između naših zemalja na Balkanu i Kine", kazao je Luka za Program za dijasporu RTS-a i dodao:

"Prilikom boravka i rada imao sam priliku i zadovoljstvo da sarađujem sa umetnicima koji dolaze sa pet svetskih kontinenata i upoznam više poznatih umetnika, političara i ljudi iz javnog života u ovom gradu, koji se nalazi na severu Kine, pored važnog okružnog centra, grada Harbina. Raduje me da je ovo već moja druga skulptura postavljena na nekoj javnoj površini u Kini".

Naime, osim ove, još jedna Radojevićeva skulptura nalazi se na trgu u gradu Tongling pored Šangaja. Osim javne skulpture, jedna skulptura galerijskog formata se nalazi u muzeju moderne umetnosti u gradu Xian.

Takoreći odmah po završetku ovog projekta u Kini, u prvoj polovini septembra, mladi vajar je na poziv turskog Ministarstva kulture i gradonačelnika grada Eskišehir, dr Yilmaza Büyükersena boravio u Turskoj, gde je, takođe uz svesrdnu pomoć asistenata, izradio skulpturu iz ciklusa Vreme. Ovim projektom je počela Radojevićeva saradnja na umetničkom planu i sa institucijama na teritoriji Turske, koja kao država ceni i na dostojanstven način se odnosi prema umetnicima i umetnosti.

Sledi još jedan važan projekat, takođe na poziv Ministarstva kulture Turske i predsednika Opštine Izmir, gospodina Aziza Kocaoğlua, Luka Radojević je pozvan da od 22. oktobra do 22. novembra u ovom gradu postavi bronzanu skulpturu iz ciklusa Vreme, visine 2 metra.

Pored ovih projekata, skulpture Luke Radojevića nalaze se na trgovima i muzejima u Francuskoj, Sloveniji, Finskoj, Švajcarskoj, Kini, Srbiji, Nemačkoj, Švedskoj, Boliviji, Poljskoj, Egiptu, Crnoj Gori, Indiji, Italiji, Južnoj Koreji i Australiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво