Kulminiralo nezadovoljstvo Srba u Sloveniji

Srbi u Sloveniji, većinom poreklom iz Republike Srpske, kojih prema podacima Saveza srpske dijaspore ima 150.000, uporno zahtevaju priznavanje statusa nacionalne manjine. Oni su ovaj problem naglasili i na nedavnim “Danima srpske dijaspore Slovenije” u Ljubljani kada su protestima ispred ključnih državnih institucija iskazali revolt i nezadovoljstvo.

Čelnici Saveza srpske dijaspore i Socijalne stranke Srba Slovenije Saša Gajić, David Tepić i Igor Mitić kazali su da Slovenija godinama provodi diskriminaciju na štetu Srba.

„Srbi u Sloveniji "spavaju" više od dve decenije ali je sada došlo vreme da se trgnu iz političkog sna i traže prava koja njima pripadaju po svim načelima moderne Evrope i svijeta", kazao je Gajić na skupu sunarodnika u Ljubljani.

Naglašeno je da su Srbi u ovoj zemlji najbrojnija manjinska zajednica ali za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nisu priznati kao nacionalna manjina.

„Srbi koji devedesetih godina prošlog vijeka nisu prihvatili slovenačko držaavljanstvo su "izbrisani" u nacionalnom smislu, nemaju škole na srpskom jeziku, svoje medije, malo se radi na očuvanju kulturnog, verskog i nacionalnog identiteta, uskraćena su značajnija sredstva iz fondova", smatra Igor Mitić, rođen u Sloveniji čiji roditelji su poreklom iz Vranja.

On, kao i David Tepić, poreklom iz Kneževa u RS tvrdi da vlasti Slovenije sitematski asimiliraju Srbe, ne dajući mogućnost da se na popisu ili u drugim prilikama izjasne u skladu sa svojom nacionalnom pripadnošću.

„Neshvatljivo je da Slovenci u RS, Srbiji ili BiH čija zajednica je stotinu puta manja od naše u Sloveniji, imaju status nacionalne manjine i sva prava koja iz toga proističu a mi smo ovde uskraćeni svega toga", smatra David Tepić naglašavajući da Slovenija svoj stav pravda ustavom i odrednicom po kojoj priznaje status nacionalne manjine isključivo narodima iz susedstva, mada uglavnom ignoriše zahteve Srba.

Pravnik Nikola Todorović, sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije, rođen je u Gornjem Skipovcu kod Doboja, ukazuje i na pravnu i stvarnu mrlju tokom osamostaljivanja Slovenije kada su "izbrisani" oni koji nisu prihvatili slovenačko državljanstvo.

„Tim činom povređena su mnoga ljudska prava i slobode što su potvrdile najviše slovenačke i evropske sudske institucije", navodi Nikola Todorović. Zvaničnici Srbije uvijek podsećaju svoje sagovornike u Sloveniji na nerešena statusna pitanja Srba, ali ništa više od toga. Isto se može reći i za RS, smatraju sagovornici Srpskainfo, podsjećajući da se Srbi u Sloveniji sami moraju boriti za svoj status, prije svega stvaranjem jedinstvene politike i rješevanja otvorenih pitanja.

„Mnoga naša društva organizujući učenje srpskog jezika i baštinenjem srpske kulture i tradicije, pokušavaju da sačuvaju identitet svoga naroda, ali to nije dovoljno", ubeđeni su Boro Stojanović poreklom iz Tuzle, Branko Pejčić iz Doboja i Velinka Jotanović iz Teslića koji približno pola veka žive u Sloveniji. Identičan problem imaju i Bošnjaci, porijeklom iz BiH koji takođe nemaju status nacionalne manjine te u ovom smislu podržavaju srpsku zajednicu, kazao nam je Sulejman Dervišević, porijeklom iz Cazina.

broj komentara 0 pošalji komentar