Izložba Nikole Žigona u Cirihu

U galeriji Talberg u Cirihu, 30. avgusta otvorena je izložba Nikole Žigona pod nazivom "Kao da je bilo nekada"(Als sei es einst geschehen). Izložba traje do 21. septembra.

Nikola Žigon prvi put izlaže u Cirihu. Izložbu pod nazivom Kao da je bilo nekada posvetio je svojoj, nedavno preminuloj, majci Jeleni Žigon.

Naziv izložbe koji podseća na naziv pesme grupe Ekatarina Velika nije slučajan, Nikola Žigon kaže da je upravo ta grupa obeležila vreme njegovog odrastanja i umetničkog sazrevanja pa je zbog toga ovu izložbu posvetio tom periodu, nekim ljudima i sećanjima.

Otvaranje izložbe svojim prisustvom uveličao je generalni konzul Republike Srbije Zoran Jeremić koji je istakao važnost ovakvih događaj i divljenje prema stvaralaštvu umetnika.

Nikola Žigon je rođen 13. jula 1958. godine u Ljubljani, u umetničkoj porodici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1991. godine. u Beogradu, odsek slikarstvo.

U početku se bavio crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i instalacijom, a od 2000. godine posvećuje se slikarstvu. Izlagao je u Parizu, Beogradu, Minhenu, Tivtu, Nišu i mnogim drugim gradovima.

Član je ULUS-a. Od 2002. godine postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerie u Minhenu. Njegove slike otkupilo je više nemačkih muzeja i prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike. Živi i radi u Beogradu i Minhenu.

broj komentara 0 pošalji komentar