Otvoreni 20. Dani pozorišta i kulture u Lovri

Jubilarni, 20. po redu Dani pozorišta i kulture u Lovri, jedinom mestu sa većinskim srpskim življem u Mađarskoj, koje se nalazi na Čepelskoj adi, nadomak Srpskog kovina (Ráckeve) svečano su otvoreni na lovranskoj letnjoj pozornici 29. avgusta „Vinskim kabareom“ u izvođenju članova Srpskog pozošrišta u Mađarskoj i izložbom pod nazivom „20 godina letnjih lovranskih dana“, a ove godine su usledili odmah nakon tradicionalne Manastirske slave - Lovranske bučure 2018, na Veliku Gospojinu.

Glumci su i ovoga puta veče počeli Lovranskom himnom koja je posvećena Lovranima i Lovrankama, kao i letnjem pozorišnom festivalu, za koju je muziku i tekst napisao Ratko Kraljević, a festival je zvanično proglasio otvorenim poznati međarski glumac Ištvan Miko.

U zabavno muzičkom programu pod nazivom „Vinski kabare", koji je pratila degustacija dobrih vina, učestvovali su članovi Srpskog pozorišta u Mađarskoj : Zorica Jurković, Joso Matoric, Ištvan Miko, Peter Benke, Milan Rus, Tibor Ember, Branimir Đorđev, Ratko Kraljević, kao i Tamaš Duži, jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih proizvođaća vina u Mađarskoj.

Publika je uživala u poznatim melodijama iz predstava „Mostovi Pariza", „Javor Pal", popularnim pesmama kao što su: „Zaustavite Dunav", „Sićani slavuji", „Vino piju nane" i mnoge druge, kao i u stihovima koje su govorili glumci, ali i sam Tamaš Duži, proizvođač odličnih vina iz Seksarda. Milan Rus je tokom večeri odrecitovao stihove poznate Šantićeve „Emine" na srpskom i mađarskom jeziku. Tokom predstave služeno je najbolje belo, roze i crno vino iz Dužijevih podruma.

U razgovoru sa Jelenom Vukajlović Kraus, predsednicom Srpske samourave u Lovri, saznali smo da se Lovrani veoma raduju i željno iščekuju festival, koji je ove godine pomeren nešto kasnije, pa je umesto početkom jula, održan odmah nakon proslave seoske slave krajem avgusta.

"I do sada smo podržavali održavanje ovog pozorišnog festivala, a to ćemo nastaviti i dalje da činimo kao samouprava. Mislim da je važno da ovih dana živimo sa pozorišnim predstavama, muzikom i pesmom, kulturnim programima koje priređuje Srpsko pozrište. Nastavićemo ovu tradiciju i dalje, svakako. Sada vidimo da je proteklo 20 godina najbolje po našoj deci, koja su bila u zabavištu, a sada su odrasli ljudi. Pošto je Lovra jedino mesto sa većinskim srpskim življem, važno je da se okupimo i imamo ljude koji uvek dolaze, a svima je blizu da prošetaju do pozornice. Dolaze nam ljudi i iz susednih naselja, Čipa, Tukulje, Srpskog Kovina, a posebno naša omladina.- kaže Jelena Vukajlović Kraus.

Lovranski letnji festival pozorišta i kulture i ove godine zajednički su organizovali Srpsko pozorište u Mađarskoj i selo Lovra, a programi su održani uz finansijsku podršku Ministarsva za ljudske resurse, EMET-a i Kabineta premijera Mađarske.

Na programu 30. avgusta u Lovri je bila prikizana koprodukcija Udruženja narodnosnih pozorišta u Mađarskoj, Srpskog pozorišta u Mađarskoj i jermenskog narodnosnog pozorišta u Mađarskoj „Artashat" - ČORBA" u režiji Danijela Erdeljija. Uloge su tumačili: Fedra Almošd, Ildiko Frank, Zorica Jurković, Foitos Kolatos, Ester Konc, Linda Tot G. Keler, Tunde Trojan.

Predstava „Čorba" proletos je doživela pemijeru na Festivalu narodnosnih pozorišta Jelenlét 2018, u Nacionalnom pozorištu u Budimpešti, kada je pobrala aplauze publika i pobudila interesovanje upravo manjinskim temama i obradom pitanja identiteta.

Branimir Đođrev, kao umetnički sektretar pozorišta kaže da posla uvek ima dosta, i da pored osnovnog zaduženja svi rade sve.

"Sarađujem sa Milanom Rusom i pozorištem već osam godina, od predstave „Kreće se štacija". Sve su mi uloge drage, a možda bih izdvojio onu u „Somborskoj ruži" pre nekoliko godina na ovoj sceni. Od septembra se nadamo novim komadima, pa ćemo prikazati „Avala ekspres 2", dobili smo poziv ponovo za festival „Synergy" u Novom Sadu, a čekaju nas i dve turneje po Srbiji, jedna sa predstavom „Avala ekspres 2", druga sa komadom „Voz savesti", a organizacija je u toku", priča Branimir, a njegovo učešće uprkos problemima sa kičmom koji su ga zadesili, najbolji je pokazatelj da glumci Srpskog pozorišta ne propuštaju lovranski letnji festival ni po koju cenu.

Lovranska publika je 31. avgust imala priliku da uživa u koprodukciji Srpskog pozorišta u Mađarskoj i Ciganskog narodnosnog pozorišta „Cinka Panna" - „POLIKA" - Apolonija Kovač. Tekst i režiju potpisuje Milan Rus. U ulozi Polike bila je Judit Jonaš, prvakinja Ciganskog teatra, uz muzičku pratnju koju su činili: Milan Rus, Branimir Đorđev i Mikloš Lakatoš.

Dani pozorišta i kulture okončani su 1. septembra ovogodišnjom produkcijom Srpskog pozorišta u Mađarskoj - „Nasredin Hodža", u režiji Milana Rusa.

Uloge su tumačili: Mitar Mirko Krkeljić, Toma Princ, Tina Čorić, Joso Matoric, Ratko Kraljević, Branimir Đorđev, Dejan Dujmov, Andrea Doka, Milan Rus.

Selo Lovra i svi gosti, posetioci pozorišnih predstava i ljubitelji kulture, još jednom su dokazali da vole programe koje priprema Srpsko pozorište u Mađarskoj, da se raduju susretu sa glumcima, zajedno pevaju poznate šlagere, dobro provode i nakon predstava i uživaju u druženju do kasno nuć, kada mirno i tiho selo na Čepelskoj adi odjekuje zvucima harmonike i violine, srpskim i mađarskim melodijama, lepim glasovima, smehom i muzikom, a druženje se ponovo sa radošću zakazuje sa sledeće leto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи