"Hatišerif knjaza Miloša Obrenovića" Ranku Radoviću iz Kanade

Ovogodišnji laureat i nosilac „Hatišerifa knjaza Miloša Obrenovića" na književnom konkursu "Dani Miloša Obrenovića" u Gornjoj Dobrinji je srpski književnik, pesnik i poslenik kulture iz Kanade Ranko Radović.

Na tradicionalni književni konkurs Dani Miloša Obrenovića, objavljenog za 2018. godinu, prispelo je preko 40 bibliografskih jedinica koje su odgovarale svrsi i nameri ustanovljenih zadataka konkursa da izdvoji i nagradi najbolje književne radove čija tematika, sadržina i poruke, prvenstveno sadrže rodoljublje, nacionalnu posvećenost, odanost i poštovanje srpskog nacionalnog bića, njegove istorije, korena, moralnih načela, tradicije, posebnosti, značajnih događaja i likova, saznajemo od žirija za dodelu nagrada.

Žiri je jednoglasno odlučio da ovogodišnji laureat i nosilac Hatišerifa knjaza Miloša Obrenovića bude glasoviti srpski književnik, pesnik i poslenik kulture Ranko Radović iz Kanade, autor preko 40 izdanja knjiga poezije. Ovaj pesnik je zastupljen u četrdesetak antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu. Pored prevedenih knjiga, pesme su mu prevođene na mnoge svetske jezike. Ranko Radović je dobitnik više povelja, priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu.

Pero knjaza Miloša Obrenovića jednoglasno je dodeljeno mladom pesniku Milošu Brkiću iz Požege za ukupno književno stvaralaštvo, a Svitak knjaza Miloša Obrenovića se ove godine dodeljuje piscu, istoričaru, publicisti i hroničaru Milošu Jeftiću iz Peći, za ukupan doprinos književno-informativnoj istini o zbivanjima na Kosovu i Metohiji.

Svečanost dodele je 16. septembra 2018. godine, u porti crkve i rodnom mestu knjaza Miloša Obrenovića, u Gornjoj Dobrinji.

broj komentara 0 pošalji komentar