Spomen prvoj i poslednjoj žrtvi Velikog rata

U glavnom gradu Kanade, Otavi, mesingana spomen ploča odnedavno svedoči o savezništvu Srbije i Kanade u Prvom svetskom ratu.Ovo podsećanje na značajne trenutke u istoriji dvaju zemalja postavljeno je na inicijativu Ambasade Srbije u Otavi posle višemesečnih susreta i dogovora sa gradskim zvaničnicima.

U zdanju Skupštine grada ,spoju starog i novog, okupili su se predstavnici srpske zajednice, njihovi kanadski prijatelji i deo diplomatskog kora da prisustvuju svečanom otvaranju spomen ploče sa imenima prvog i poslednjeg vojnika koji su ,na strani saveznika, poginuli tokom tog krvavog rata.

Srpski vojnik Dušan Đonović poginuo je 28. jula 1914.i u istoriji ostao upisan kao prva žrtva rata a kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs ( George Lawrence Price) stradao je u Belgiji od nemačkog snajpera samo dva minuta pre sklapanja mira, 11. novembra 1918. 

Gradonačelnik Otave, Džim Votson (Jim Watson) je na otvaranju zahvalio Ambasadi Srbije na inicijativi da se oda počast prvoj i poslednjoj žrtvi rata jer, kako je rekao, oni povezuju naše narode i svedoče o savezništvu Srbije i Kanade.

Ambasador Srbije u Kanadi, Mihailo Papazoglu je u svom obraćanju podsetio na ogromne žrtve koje je Srbija imala tokom tog rata ali i na kanadske medicinske misije koje su pratile srpsku vojsku sve do proboja na solunskom frontu.

„Otvaranje ove ploče puno znači za naše ljude koji žive u Kanadi i za oko pet hiljada Srba koji žive u Otavi. To je ohrabrenje ali i podsećanje da smo u oba svetska rata bili saveznici. Kad se istorija piše bitno je da smo bili na istoj strani u značajnim i teškim trenucima za obe države i oba naroda", rekao je Mihailo Papazoglu, ambasador Srbije u Kanadi.

Spomen pliča će trajno biti postavljena u centralnom holu Skupštine grada Otave kojim nedeljno prođe i do 37 hiljada ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво