Sedam dragocenosti iz "Adligata" na izložbi u Parizu

Muzej knjige i putovanja Udruženja Adligat, u čijem sastavu se nalazi i Muzej srpske književnosti, primio je zvaničnu molbu da pozajmi sedam dragocenih eksponata Parizu, kako bi bili izloženi tokom važne izložbe koju organizuje francuski Vojni muzej.

Izložba se organizuje povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a na njenom otvaranju će prisustvovati intelektualci i državnici iz celog sveta. Molbu ovom srpskom udruženju uputio je general Aleksandar Anok de Seriež, direktor muzeja.

U fondu beogradskog muzeja nalazi se dragocena zbirka filatelije i numizmatike, a Udruženje Adligat poseduje i fond od preko milion knjiga.

Za izložbu 1917-1923: Na istoku, rat bez kraja? Francuzi žele da pozajme nekoliko retkih poštanskih maraka i novčanicu koju je štampao general Vrangel, zarad boljeg ilustrovanja ratnog perioda u Jugoslaviji i Rusiji.

Vojni muzej u Parizu (Musée de l'Armée), jedan od najvećih i najznačajnijih vojnih muzeja u svetu. Nalazi se u Palati invalida, koja ima jednu od najimpresivnijih kupola u svetskoj arhitekturi, ispod koje se nalazi Napoleonov sarkofag.

Saradnja između Adligata i Vojnog muzeja dogovorena je pre nekoliko meseci, kada je delegacija francuskog muzeja posetila Muzej knjige i putovanja kako bi se upoznala sa eksponatima koji se nalaze u njegovim fondovima.

"Poslali smo u Pariz neophodnu dokumentaciju, fotografije za katalog i skenirani materijal za izložbu. Velika je privilegija sarađivati sa muzejem tog renomea. Naše je da sakupimo što više planetarnog blaga, a sa zadovoljstvom ćemo ga izlagati širom sveta. Ovo nije prva naša izložba u inostranstvu - naše eksponate prikazivali smo do sada u Londonu, Amsterdamu, Vladivostoku, Tveru... Može se reći da se za naše zbirke više zna u inostranstvu, nego u Srbiji", kaže Viktor Lazić, predsedik Adligata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи