Vidovdan u Torontu

Povodom 629. godišnjice Kosovske bitke Srpska nacionalna akademija u Torontu organizovala je Vidovdansku duhovnu akademiju i imala dva specijalna gosta kanadskog vladiku dr Mitrofana i generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Živorada Ajdačića.

U svojoj vidovdanskoj besedi njegovo preosveštenstvo Vladika kanadski dr Mitrofan je, između ostalog, podsetio da je kosovski boj bio pokušaj odbrane ne samo države nego i hrišćanstva pred najezdom Otomanske imprije.

„Kao što Bog zavoli nas i mi smo dužni ljubiti bližnje svoje. Sveti kosovski mučeninici su to dobro znali a pre njih Sveti mučenik Vid i mnogi drugi mučenici", rekao je dr Mitrofan i nastavio.

„Da su stradali samo radi otadžbine bili bi narodni heroji. Oni su stradali za Hrista, njegovu Crkvu i njegovo Jevanđelje koje su oni ispunili i pre svog stradanja. Oni su se pripremali za to stradanje kroz post i molitvu i to krunisali tajnom nad tajnama, svetim pričešćem. Zato i kaže narodni pesnik „Sveti Lazo pričestio vojsku u bijeloj Samodreži crkvi".

"Budimo dostojni potomci naših svetih predaka koji leže svuda po svetu pa i ovde, u ovom mučeničkom groblju pobijeni od onih koji nisu znali za Hrista. Imajmo uvek u vidu da su oni položili đivote svoje za veru i otačestvo, za krst časni i slobodu zlatnu".

U kratkom obraćanju Živorad Ajdačić je govorio o greškama u nacionalnoj i kulturnoj politici Srbije u prethodnim decenijama a na kraju večeri uručio Episkopu Eparhije kanadske , dr Mitrofanu, sliku Karađorđa, rad slikara Predraga Baja Lukovića.

Veče u Srpskoj nacionalnoj akademiji , ovog 28. juna, bilo je i prilika za razgovor sa kanadskim vladikom i druženje.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво