Vidovdanski dani

Tradicionalna manifestacija "Vidovdanski dani: Dijaspora u matici" održani su od 26. do 29. juna 2018. godine u Matici iseljenika i Srba u regionu, u Beogradu, Nušićeva 4.

U Matici iseljenika u Beogradu otvorena je manifestacija, druga po redu, "Vidovdanski dani".

Predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić najavio je bogat kulturni program, a za Vidovdan otkrivanje spomenika srpskoj heroini Milunki Savić u Inđiji. Ulaz na sve priredbe je slobodan.

Na otvaranju publika je mogla da pogleda dve izložbe. Jedna je „50 godina od odlaska naših ljudi na privremeni rad u Nemačku" iz legata Ljubiše Levajca, a druga izložba slika Olivere Lole Adžić.

Naša umetnica, Lola Adžić, teži da ovekoveči izvesne elemente našeg predanja i da velikane naše junačke prošlosti prenese na platno, kao i da oslika scene života naših predaka.

Velika raznovrsnost osnovnih elemenata, formacija i stilova, svedoči o neiscrpnoj bujnoj mašti koja je u oblasti narodnog stvaralaštva našla svoj snažni izraz. Najveća pobeda biće rađanje naše dečice, negovanje tradicije, jačanje sela, sloga i preporod srpske misli i duha i povratak sjajnih srpskih umova rasutih širom sveta u svoju maticu.

U  biblioteci Matice iseljenika i Srba u regionu izložen je Legat Marka Lopušine, i predstavljena njegova najnovija knjiga „Srbi u Rusiji", u izdanju „Prometeja".

Drugog dana manifestacije Mihailo Vukas iz Švedske održao je književno veče, predstavljajući svoju autobiografsku knjigu "Srce, a na dlanu".

Iste večeri publici se predstavio Srpski radio Mladost iz Švajcarske. Zoranu Jovanoviću iz Švajcarske Matica iseljenika i Srba u regionu dodelila je  „Vidovdansku povelju" za lični doprinos učvršćivanja veza dijaspore i matice kao i za društveno politički rad na razbijanju neistina o Srbiji.

Kraj večeri bilo je rezervisano za predavanje dr Krinke Vidaković Petrov iz SAD-a: „150 godina srpske književnosti na severnoameričkom kontinentu".

Trećeg dana manifestacije otkriven je spomenik srpskoj heroini Milunki Savić u Inđiji.

U petak, 29. juna, održana je promocija novih knjiga Tode Matić Medić iz Australije u izdanju Prosvete i promocija nove knjige Svetlane Matić iz Austrije Pevam danju, pevam noću - pisma Mini Karadžić.

Predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić na zatvaranju manifestacije izrazio je zadovljstvo što su i ovogodišnji Vidovdansk dani u velikom broju okupili umetnike iz dijaspore i zakazao sledeći susret za godinu dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво