"Čuvajmo srpski jezik jer on čuva nas"

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu 16. juna dodeljene su nagrade učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku, čiji su radovi izabrani kao najbolji na literarnom konkursu „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“.

Literarni konkurs je deo akcije „Negujmo srpski jezik" Ministarstva kulture i informisanja, koja se od 2015. godine organizuje u Srbiji, a od prošle godine i u Švajcarskoj.

Cilj literarnog konkursa bio je da podstakne razmišljanja naše dece koja su rođena u Švajcarskoj zašto je bitno da govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku.

Trenutno na teritoriji Švajcarske ima 1500 đaka dopunske nastave. Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.

Dodeljujući nagrade i čestitajući maturantima završetak školovanja, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković rekla je da su s dodeljene diplome i svedočanstva možda najvažnije koje će naši učenici dobiti u svom celokupnom školovanju.

„Biće još mnogo diploma, srednjoškolskih, fakultetskih i drugih, i još mnogo vrednih nagrada u vašem životu i u vašim budućim profesijama, ali ove koje ste danas dobili učvršćuju vaše korene i trajne veze sa kulturom iz koje potičete, a dokazano je mnogo puta da kroz život lakše, sigurnije i uspešnije koračaju oni koji znaju ko su i odakle dolaze" - istakla je ambasadorka Janković, poželevši našim đacima mnogo uspeha u daljem školovanju. 

Ove godine prilikom dodele svedočanstva nastavnice su svojim đacima poklonile i knjige kao donaciju Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи