Uzbudljiv vikend u Dibendorfu

U Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu, u Švajcarskoj, 25. maja, održana je promocija knjige "Priče iz plavog kruga", prof. dr Dragane Litričin Dunić. Sledeće večeri, u prostorijama Društva, izvedena je predstava "Laži me", u kojoj su zablistali naši glumci, Sandra Bugarski i Aleksandar Dunić.

U Srpskom kulturnom društvu 25. maja, održana je promocija knjige prof. dr Dragane Litričin Dunić. Na samom početku večeri gostima i autorki, sa rečima dobrodošlice, obratila se predsednica SKD-a Slađana Setenčić.

Odlomke iz knjige čitao je naš glumac i suprug autorke Aleksandar Dunić, a program je vodila Violeta Aleksić.

Dragana Litričin Dunić je vanredni profesor na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici. Diplomirala je srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je magistrirala i diplomirala. Kao rezultat višegodišnjeg bavljenja novinarstvom i rada u medijima, nastala je knjiga intervjua Priče iz plavog kruga, nastalu kao rezultat višegodišnjeg bavljenja novinarstvom i rada u medijima. Autor je udžbenika za osnovnu školu i bila je aktivno uključena u rad međunarodnih organizacija koje se bave promovisanjem književnosti. Na Učiteljskom fakultetu predaje: Uvod u proučavanje književnosti, Kulturu izražavanja, Kreativno pisanje, Retoriku, Književnost za decu i Akademsko pisanje.

„Želeći da sačuvam od zaborava razmišljanja istaknutih ličnosti srpske kulture o životnim temama poput ljubavi, smrti, života i smislu postojanja, objavila sam knjigu. Jedan razgovor sa Stevom Žigonom 2003. godine emitovan u Beogradskoj hronici i objavljen u časopisu za književnost pod nazivom Umetnost se bori za život, inspirisao me je da napišem Priče iz plavog kruga", rekla je autorka.

Još jedna promocija knjige Dragane Litričin Dunić održana je 26. maja u Svetouspenskom hramu, a nakon toga, u Srpskom kulturnom društvu, Aleksandar Dunić i Sandra Bugarski, izveli su predstavu Laži me.

Koliko laž može da pomogne ili odmogne? Sme li da bude bela, crna, velika ili mala? Kakva god bila - ona postoji. Tom temom bavi se predstava Laži me. Publika je uživala u jednoiposatnoj glumačkoj igri Sandre Bugarski i Aleksandra Dunića.

Predstava je rađena po tekstu Saše Simonovića i Željka Mijanovića, a u režiji Dragoslava Dabića. Inspirisan je poetsko-proznim zapisima o ljudskoj svakodnevici Saše Simonovića O ljubavi, smrti i još nekim sitnicama („Srpska književna zadruga", 2012), zamišljen je kao komedija karaktera sa elementima groteske.

Glavni protagonist predstave su Lepomir (Aleksanadr Dunić) i Ružica (Sandra Bugarski), sredovečni bračni par. On je hipohondar koji sve više gubi korak sa ubrzanim društvenim promenama i stvarnošću koja nosi neizvesnost i strah od budućnosti. Ona je žena jakog karaktera, hrabra i preduzimljiva, spremna da se bori protiv svakodnevne rutine i pesimizma koji joj ugrožava brak. Kada supružnici, posle dvadeset pet godina, reše da otputuju u banju u kojoj su proveli medeni mesec, na scenu će isplivati laži - one svakodnevne, naivne, bele laži na koje se obično i ne osvrćemo; i one teške laži koje su pokidale mnoge veze. Iz tog vrtloga u kome su se našli, jedini spas je ljubav - ona iskonska, prava i lekovita ljubav.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво