Muzički žubor kraljičinog imena

Vredni kao pčele, radni do samopregora, lišeni svake improvizacije, članovi proslavljenog hora "Kraljica Marija" iz Beograda, na čelu sa dirigenticom Ivankom Stojkov, na svakom svom nastupu dram muzike dušom plate. Njihov desetogodišnji rad je najvrsnije muzičko neimarstvo. U našoj neintegrisanoj kulturi, oni su integrativni faktor i po njenoj širini i dubini.

Izuzetnost hora Kraljica Marija prepoznali su 2015. i 2016. godine na Međunarodnom festivalu u Moskvi, održanom pod pokroviteljstvom Vladimira Putina i stručni žiri i publika. Dodelili su im Prvu nagradu na festivalu, na kome se takmičilo 20 horova iz celog sveta.

Tokom 10 godina postojanja, hor je nastupao na brojnim festivalima u svetu - u Pragu, Budimpešti, Beču, Ljoret de Maru, Parizu, Riminiju... Članovi hora Kraljica Marija gostuju i širom Srbije. U Beogradu su pevali u Belom dvoru, Narodnom pozorištu, Madlenijanumu, Ruskom domu, Domu vojske, Domu vazduhoplovstva i na brojnim festivalima. Cvake godine održe i humanitarni koncert u Domu za stare na Bežanijskoj kosi, za njihovu slavu Svetu Petku.

Na repertoaru hora našle su se poznate numere stranih i naših autora, svih žanrova muzike: zabavne, klasične, filmske, mjuzikli - na raznim jezicima, muzika raspoloženja - evergrin. Na njihovom programu je duhovna, etno muzika, rodoljubive pesme, a najčešće su to pesme u kojima je oslikana srpska tradicija i kultura 19. i 20. veka. Hor Kraljica Marija sarađuje sa Društvom srpsko-ruskog prijateljstva. Na svom repertoaru imaju i mnoge ruske pesme.

Hor sarađuje sa brojnim domaćim i stranim estradnim umetnicima. Njihov čest gost je i „zlatni tenor" hora Aleksandrov - Sergej Putilinom, soliste Baljšoj teatra, Pjotr Duboki, Martin Rihter, Konstantin Susakov i solisti kozačkog hora. Ima i svoje sjajne soliste: Nikolu Jevtića, Mariju Vučetić, Nevenu Stojić i Višnju Marković. Vokalni pedagog Hora je operska diva mr Tanja Andrijić, koja sa svojim raskošnim sopranom često gostuje i učestvuje na nastupima hora Kraljica Marija.

Hor Kraljica Marija ima na spisku 92-oje članova, ali njih 50-tak redovno dolazi na horske probe.

Hor trenutno priprema snimanje spota Balada o Hilandaru koji će premijerno biti izveden na koncertu u Domu vojske u drugoj polovini juna, uz pratnju umetničkog ansambla Stanislav Binički i ansambla Renesans. U pripremi je i muzičko-scensko delo Sedra koje će se izvoditi u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci i Temišvaru.

U okviru prijateljskog susreta, u saradnji sa horom iz Banja Luke, hor Kraljica Marija nastupaće od 3. do 7. septembra u Domu sindikata u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се